woensdag 6 april 2016

STRATEGISCH


Was je plan te gaan stemmen vandaag, maar weet je nog niet precies of je vooor of tegen moet stemmen? Heb je nog even de tijd, lees dan hier de precieze tekst van het verdrag, zonder geklets er omheen, waarom je voor of tegen zou moeten zijn. Dat maak jezelf wel uit, toch?

Er zijn mensen die strategisch stemmen. Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer betekent dat, dat je niet stemt op de partij waar je eigenlijk vóór bent, maar op een andere partij om te voorkomen dat de partij waaraan je de meeste hekel hebt aan de macht komt. Veel mensen die bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer een strategische stem op VVD of PvdA uitgebracht hebben, zullen zich achteraf behoorlijk belazerd gevoeld hebben.

Vandaag betekent strategisch stemmen voor degenen die vóór zijn: niet gaan stemmen, om zo te voorkomen dat tenminste 30% van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengt. Al is dan de meerderheid tegen, het referendum is dan niet geldig en de regerin hoeft zich dan niets van de uitslag aan te trekken.

Ik ben tegen referenda in het algemeen. Maar ik ga deze keer wel stemmen. Ik ga niet strategisch stemmen door niet te stemmen, want wie niet stemt moet, wat de uitslag ook is, verder zijn mond houden. Ik ga dus vóór stemmen. Niet eens zo zeer omdat ik dat verdrag zo geweldig vind. Veel mensen gaan tegen stemmen, niet omdat ze tegen het verdrag zijn, maar omdat ze tegen Europa zijn. (Straks komen de Oekraïners de banen van 'onze Polen' inpikken.) Ik ben vóór Europa en stem (ook) daarom voor!