maandag 18 juni 2018

WEGPESTEN

Waar is de regering nou weer mee bezig? We denken allemaal, dat ze er alles aan doet, bijvoorbeeld door door dat gedoe die dividendbelasting, om buitenlandse hier te krijgen en te houden. Dat is, denk ik, ook wel zo, maar ook de regering moet niet alleen op de groten letten, maar ook op de kleintjes, de zogenaamde expats. Er komen niet alleen, hopen we tenminste, grote internationals naar ons land, maar ook superslimme IT-techneuten. Die werken dan, volgens Het Parool, de acht grootste techbedrijven van Nederland, zoals de Amsterdamse techgiganten Booking.com, TomTom en Adyen.

Die expats hebben het in Amsterdam toch al zo moeilijk vanwege de hoge huizenprijzen en nou gaat de regering ze ook nog eens (weg)pesten: Het kabinet wil vanaf 1 januari voor alle 56.000 buitenlandse kenniswerkers, ook die hier al zijn, de duur van het belastingvoordeel dat ze genieten inperken van acht tot vijf jaar. (...) Uit onderzoek van salarisbedrijf Holland Payroll blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse werknemers een expat als collega vervelend vindt - jongeren meer dan 50-plussers. De 'expatbonus' moet worden afgeschaft, vindt 45 procent.

Mij staat bij dat Mark Rutte ooit eens, als reactie op het ongenoegen dat Nederlanders van buitenlandse afkomst uitten, opmerkte: "Nou, dan pleuren ze toch op." Dat zou ik ook willen zeggen tegen die expats, die nog altijd vijf jaar krijgen om te wennen aan die 'ongunstige' Nederlandse omstandigheden. En als die "techgiganten" bang zijn om die slimmeriken te verliezen, dan betalen ze die uit eigen zak toch wat meer. Ze kunnen het toch doorberekenen aan hun klanten?