vrijdag 23 december 2011

Bedreiging

Als er op een sportveld iets gebeurt dat de goegemeente geacht wordt te willen weten, wordt daarvan bij de publieke omroep in het algemeen melding gemaakt in het sportjournaal. Een enkele keer vindt men het gebeurde opmerkelijk genoeg om er ook in het NOS-journaal mededeling van te doen. Dat was gisteren het geval en dan heb ik het uiteraard over die AZ-keeper die een rode kaart kreeg, nadat hij zich verdedigde tegen een Ajaxsupporter die hem aanviel. Dat leverde nogal wat commotie op, want een mens mag zich toch verdedigen?

Ik heb de beelden diverse malen gezien. Als ik het goed heb, had de keeper tijdig in de gaten dat hij aangevallen werd en schopte hij vrijwel tegelijkertijd met de aanvaller en alleen zijn schop was goed raak, waardoor de aanvaller op de grond viel. Dat had voldoende moeten zijn. Er was immers ook zoiets als een steward dicht in de buurt, die al vrij snel de man tegen de grond drukte. De keeper had afstand kunnen nemen, maar was kennelijk zo over de rooie dat hij door bleef schoppen.

De deskundigen zijn het er, geloof ik, wel over eens dat de scheidsrechter, formeel gezien, de juiste beslissing heeft genomen door een rode kaart te geven. Het is jammer dat de aanklager van de KNVB de zaak geseponeerd heeft. Er komt zo dus geen juridische uitspraak over het optreden van de keeper. Zo'n uitspraak had kunnen zijn: hij zat helemaal fout, maar we leggen, gezien de omstandigheden, geen straf op.

Het is overigens tekenend voor de verziekte sfeer rond het voetbal dat familieleden van die 'supporter' bedreigingen hebben ontvangen. Hoe ziek moet je zijn om de moeite te nemen namen en adressen van (onschuldige) mensen te achterhalen, om via hen je gram te halen?
x