maandag 7 november 2011

Besteedbaar

Voormalig PvdA-leider Wouter Bos heeft tegenwoordig een functie bij KPMG. In die functie werd hij gisteren geïnterviewd in Buitenhof. Ik viel midden in het gesprek, want ik was even aan het zappen tijdens een dweilpauze in het schaatsen, waar ik eigenlijk naar keek. Het ging over de steeds maar stijgende kosten van onze gezondheidszorg en dus van de premie die we daar met ons allen voor betalen, waardoor ons vrij besteedbare inkomen achteruit gaat.

Natuurlijk werd er gezegd wat al uit den treure gezegd is: de kosten stijgen vooral doordat de ouderen steeds meer een beroep op de zorg doen, of steeds meer ouderen dat beroep doen en die ouderen ook nog het lef hebben steeds ouder te worden. Daar moeten we iets aan doen, want we kunnen niet een beroep op de jongere generaties blijven doen om de zorg voor de oudjes mogelijk te maken. Nee, stel je voor dat ze niet meer toekomen aan de nieuwste smartphone of hun tweede vakantie.

In mijn jonge jaren hadden we het nog wel eens over solidariteit. Ik betaal, hoewel kinderloos, al jaren mee aan de kinderbijslag en de kosten van onderwijs aan 'onze' kinderen en het gratis meeverzekerd zijn van kinderen. Dat zal ik blijven doen, zolang diverse pensioenfondsen en de Sociale Verzekeringsbank maandelijks een bedrag op mijn bankrekening storten. Je hoort mij er niet over klagen dat mijn vrij besteedbare inkomen daardoor lager wordt. Kinderen krijgen hoort erbij, wat de kosten daarvan ook zijn. Oud worden hoort er ook bij. Ik maak het onderhouden en onderwijzen van die kinderen mede mogelijk. Het minste wat ze (terug) kunnen doen is eraan bijdragen dat mijn oude dag nog redelijk comfortabel is.

Een nieuw idee waarvan ik gisteren hoorde is: sparen voor de de kosten van gezondheidszorg die je op latere leeftijd veroorzaakt. Dat moet je dan ook weer wettelijk regelen, neem ik aan. Er wordt dan door de belastingdienst een stukje van je inkomen afgehaald, een soort ver vooruit betaalde premie. Die betaal je dan niet meer voor de oudjes van nu, maar voor het geval je zelf een van die oudjes wordt. Ik zal het wel verkeerd zien, maar dat betekent ook weer dat je vrij besteedbare inkomen wat minder wordt. Daar gaat je nieuwe smartphone of tablet.

Die vooruit betaalde premie wordt in een soort fonds gestort, vermoed ik. Dat wordt door een paar knappe koppen beheerd. Die gaan het geld beleggen, zoals de pensioenfondsen nu doen, want met geld maak je meer geld, toch? Hoewel...
x