zondag 14 mei 2017

RESET

 Heb je me gemist, gisteren?

Sorry, er kwam wat tussen.

Vrijdagavond viel ik tijdens het NOS-journaal van 20:00 uur al bijna in slaap. Ik zapte nog wat, maar tegen negen uur stapte ik in bed. Zoals gebruikelijk viel ik snel in slaap en zoals even gebruikelijk werd ik na een uur of drie wakker. Ik voelde dat er iets mis was. Ik had geen pijn op de borst of elders, maar ik besloot toch maar even op te staan. Ik heb een saturatiemeter, een apparaatje dat je over een vingertop schuift. Het meet het zuurstofgehalte van je bloed en je hartslag. Het eerste was overeenkomstig mijn verwachting,  het tweede was aan de hoge kant: schommelend rond de 140.

Ik heb nog even zitten dubben: is dit iets waarover je midden in de nacht de huisartsenpost belt? Ik was er gauw uit: natuurlijk mag je daar over bellen. Ik heb mijn medische geschiedenis redelijk goed op een rijtje, dus de assistente was er, na ruggespraak, ook gauw uit: "Ik stuur een ambulance. Die is over een paar minuten bij u."

In het BovenIJ ziekenhuis, 3,7 km van mijn woning, is een ambulancepost, dus de ambulance was er inderdaad vrij snel. Er werd nog een ECG gemaakt, wat geluisterd naar hart en longen en ze besloten al gauw me naar het BovenIJ ziekenhuis te brengen.

Ik was al snel aan een monitor gekoppeld, er werd nog een ECG gemaakt en de bloeddruk werd gemeten. Conclusie: mijn hart was driftig aan het boezemfibrilleren. Er zou nog overleg gepleegd worden met de dienstdoende cardioloog, maar waarschijnlijk zou ik wat andere medicijnen krijgen en zou er een 'reset' van mijn hartkleppen plaatsvinden.

Dat resetten gebeurde een paar uur later. Ik werd op de intensive care in een kortdurend (10 minuten) slaapje  gebracht. Tijdens dat slaapje werd een stroomstootje door het hart gestuurd. Vrij kort daarna gaf de monitor 75 hartslagen per minuut aan. Ik moest even denken aan een wonderbaarlijke genezing. Niet eerder is zo snel bij mij een medisch probleem opgelost.

Mijn zus uit Weesp, die de verjaardag van een kleinzoon (7) vierde, was zo lief mij van ziekenhuis naar huis te brengen. Tegen 15:30 uur was ik daar weer.

Vanochtend sloeg mijn hart 78 X per minuut. Niet slecht,toch?