maandag 13 april 2020

CRUISE

Velen kwamen in kleine bootjes naar Lesbos. Als het aan de SP, GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie en CDA ligt kunnen zij binnenkort een tijdje op een veel grotere en veel luxere boot verblijven. Covid-19 heeft ook toegeslagen in de cruisevaart. Cruiseschepen liggen hier en daar leeg in een haven. Op Lesbos bevinden zich zo'n 20.000 vluchtelingen in overvolle kampen. Er is, vrees ik, weinig mogelijkheid op anderhalve meter van anderen te blijven. Bij velen zal de fysieke conditie ook niet optimaal zijn.

Trouw schrijft: VluchtelingenWerk Nederland is blij dat de noodzaak tot evacuatie van de vluchtelingen nu ook door het CDA erkend wordt. De vereniging noemt het een belangrijke stap dat een meerderheid van de Tweede Kamer pleit voor ingrijpen op de Griekse eilanden. Lesbos is niet het enige eiland waar zich vluchtelingen bevinden. Op alle Griekse eilanden bij elkaar zijn er zo'n 32.000.

Het cruiseschip ms Rotterdam kan 1.404 passagiers hebben, maar er zijn cruiseschepen met veel grotere capaciteit. Als we nu eens uitgaan van een gemiddelde capaciteit van 5.000, dan zijn er zo'n zes, zeven schepen nodig om alle vluchtelingen van de Griekse eilanden op te nemen. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, maar niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.

Er zijn niet alleen vluchtelingen op de Griekse eilanden. In Syrië en Irak zijn er ook nogal wat. Dan zijn er ook nog eens tien-, misschien wel honderdduizenden wiens dagelijks leven niet zo gek veel verschilt  van mensen in vluchtelingenkampen. Denk aan de townships in Zuid-Afrika, de fafela's in de grote steden van Brazilië, de achterstandswijken in New York en andere grote steden in Amerika.

Ook nog even dit. We hebben intussen ontzettend veel waardering en bewondering voor de mensen in de zorg. Die verdienen ze natuurlijk ook. Zullen we  daar ook eens aan denken als de cao-onderhandelingen weer op gang komen?