dinsdag 28 juli 2020

INFLUENCERS

Veel mensen, met name jongeren, halen hun informatie over wat er zo al gebeurt in de wereld in het algemeen en in dit land in het bijzonder niet meer uit de traditionele geschreven en audiovisuele media, maar uit de sociale media. In dit verband is het beeld bijna iconisch van de vrouw die op de vraag waar ze haar kennis over toewijzing van woningen aan immigranten, i.p.v. aan lang wachtende Nederlanders, vandaan haalde, antwoordde "Van Facebook."

Ik vermoed dat hier een belangrijke rol wordt gespeeld door de zogenoemde influencers, mensen wiens teksten op de sociale media door talloze mensen gevolgd worden. Fotomodel Doutzen Kroes is zo'n influencer.  Ze heeft, las ik in Trouw, maar liefst 6,4 miljoen volgers over de hele wereld. Doutzen heeft heel wat losgemaakt met haar coronapost op Instagram. (...) Woensdag trok ze op haar account het officiële verhaal over corona in twijfel. Hebben de overheid, wetenschap, farmaceutische industrie en media niet gewoon baat bij een angstige samenleving, vroeg de superster zich af. En waarom vertellen die instanties niet dat je met vitamines en gezonde voeding je afweer tegen corona kunt ‘boosten’? De bekende zanger (ik had nog nooit van hem gehoord) Gers Pardoel weet ook hoe je het coronavirus moet bestrijden: met liefde, knuffelen en handen schudden.  

"Die instanties", lieve Doutzen, vertellen al jaren dat je "met vitamines en goede voeding" je afweersysteem kunt boosten. Hebben al die met het virus besmette en eraan overleden mensen niet voldoende vitamines en goede voeding binnengekregen? Overigens schijnen veel bewegen, voldoende slaap, gezond gewicht en voorkomen van stress ook goed te zijn voor je afweersysteem. Vertel dat nog even in je volgende post.

Haar in het Engels opgestelde hartekreet (sic), tot dusver beloond met ruim 33.000 likes, roept de vraag op hoe schadelijk de rol van influencers is in de strijd tegen corona. Deskundigen benadrukken elke dag het belang van afstand houden, handen wassen en mondkapjes, maar zo’n fotomodel en influencer van wereldfaam maakt vooral op jonge mensen grote indruk.


Doutzen beweert natuurlijk niet zomaar iets: In haar post meldde Kroes dat ze ‘urenlang onderzoek’ heeft gedaan naar corona. (Onderstreping toegevoegd.) Dat complete outbreak management team (vertelt een insider) heeft een uurtje met elkaar zitten koffiedrinken en was er toen wel uit. Alleen nog even een adviesje voor Rutte c.s. opstellen. Dat wilde Jaap van Dissel wel doen. Rutte heeft dat adviesje aan de orde gesteld in de rondvraag van de ministerraad. Die riep in koor: 'Dat kan je best zo vertellen in je persconferentie, Mark." Dan mag je toch blij wezen dat Doutzen er uren van haar kostbare tijd voor over heeft gehad om gedegen onderzoek naar het virus te doen en laten we haar dankbaar zijn dat ze ook nog eens bereid is de aldus verworven kennis met haar 6,4 miljoen volgers te delen. 

Columnist Natascha van Weezel schreef in Het Parool: Een influencer is geen viroloog, dus laten we alsjeblieft gewoon naar het RIVM blijven luisteren. Niemand zit te wachten op een nieuwe lockdown. Die voorkom je écht niet door voor het feesten braaf je vitamientjes in te nemen. Ze had een onaangename ervaring in een restaurant gehad.

Het restaurant waar ik (...) een (1,5 meter)diner had, veranderde rond elf uur ’s avonds opeens in een feest­café. Een grote groep meisjes sprong op tafels om de macarena te dansen. Ze waren vrij dronken en hingen al zingend om de nek van andere bezoekers. Zelf kon ik nog net op tijd vluchten. Voor de deur stond een rij van een stuk of honderd feest­gangers popelend te wachten. 

Ik ben niet bang, maar ik maak me wel zorgen om een jongere die (zonder het te weten) besmet is tijdens de macarena  (of God mag weten welke muziek ze tegenwoordig op feestje draaien) en vervolgens tijdens een moment in mijn directe nabijheid de besmetting op mij overbrengt. Ik begrijp best dat jongeren er moeite mee hebben niet meer de vrijheid hebben tot het organiseren en/of bijwonen van hun (veel korter dan 1,5 meter) feestjes, maar ze beperken wel mijn vrijheid, want ik probeer het risico te ontlopen, door zo weinig mogelijk de deur uit te gaan,