zaterdag 3 december 2016

LES

Wanneer je getrouwd bent, of een andere als duurzaam bedoelde relatie hebt, kun je beter niet samen met je partner op vakantie gaan. Gebleken is immers dat er na zomer- en kerstvalanties pieken zijn in het aantal (echt)scheidingen. Nu meivakanties ook vaker wel veertien dagen duren wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat er een soortgelijke piek na die vakantie gaat ontstaan.

Ik zou geneigd zijn te denken dat in deze drukke tijden partners tijdens vakanties juist wat meer tijd voor elkaar zouden hebben, bijvoorbeeld om wat meer met elkaar te praten. Of zou het juist zijn dat ze door wat meer met elkaar te praten erachter komen dat ze elkaar niet veel te vertellen hebben, of niet te overkomen verschillen van mening hebben? Daar komen ze dus pas achter tijdens de vakantie.

Een oorzaak voor de piek na de kerstvakantie schijnt de 'kerststress' te zijn.
Hoe kan een alom als 'gezellig' aangeprezen tijd nu stress veroorzaken? Nou, dat weet ik wel. Die tijd is helemaal niet zo gezellig. 'We' leggen ons allerlei verplichtingen op, zoals bezoekjes waarbij we gezellig moeten doen. ("Eerste Kerstdag bij mijn ouders, Tweede Kerstdag bij de jouwe. En Kerstavond lekker met ons allen naar de kerk.") Iets meer dan een jaar geleden schreef ik er hier over.

Boukje en ik praatten veel tijdens onze vakanties, maar niet meer of minder dan thuis. We kenden elkaar dus behoorlijk goed en kwamen tijdens die vakanties niet voor (onaangename)  verrassingen te staan.

Welke les kunnen we hieruit leren? Leer elkaar goed kennen voordat je samen op vakantie gaat.