donderdag 5 februari 2015

OUD

Deze afbeelding heb ik gisterochtend om 09:48 uur gemaakt met mijn webcam:


Herinner jij, voor zover je mij persoonlijk kent, je wellicht nog hoe ik er een jaar geleden uitzag? Zo ja, vind je dat ik er nu duidelijk ouder uitzie? Waarom vraag ik dat?

Dinsdagmiddag ging ik naar het stadsdeelhuis van Amsterdam-Noord voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. Ik trok een nummertje en reeds na drie kwartier was ik aan de beurt. (Van de twaalf beschikbare balies waren er vijf bemenst.) De eerste vraag die mij gesteld werd was: "Heeft u een pasfoto bij u?"  Daar had ik op gerekend, dus ik had een setje pasfoto's bij me dat vorig jaar rond deze tijd gemaakt was. De jongedame achter de balie bekeek hem en bekeek mij. Ze consulteerde een naast haar zittende collega, die ook de foto en mij bestudeerde. De conclusie: de foto was ongeschikt, want ik was behoorlijk verouderd sinds het maken ervan. Het identiteitsbewijs is tien jaar geldig en na die tijd zou de foto helemaal niet meer op mij lijken.

Let wel: het zal me een zorg zijn hoe oud ik er uitzie, maar ik geloof echt niet dat ik in één jaar zo sterk verouderd ben en dat ik over tien jaar nauwelijks meer te herkennen ben. Volgens mij gaat het hier om bureaucratisch gedrag; 'Als we kunnen zeggen dat de foto niet goed is, zeggen we dat ook.'