maandag 4 juni 2012

Oud

In Trouw van vandaag las ik een behoorlijk lang artikel van Cisca Dresselhuys, voormalig hoofdredacteur van 'Opzij', over ouder worden. Cisca schrijft o.a.: Opvallend is dat vrouwen meer moeite hebben met de naderende ouderdom dan mannen, vooral met de lichamelijke kant ervan. Het verval van jeugd en schoonheid hakt er bij vrouwen vaak stevig in. (...) Kijk bijvoorbeeld eens naar de afwezigheid van oudere vrouwen op de televisie, terwijl nog veel mannelijke zestigplussers dag in dag uit het beeldscherm vullen. Die ene Nelleke van der Krogt (64) moet het opnemen tegen Jan Mulder (67), Paul Witteman (65), Mart Smeets (65), Andries Knevel (60) en Jack van Gelder (61). En wat mogen Maarten van Rossem (68), Adriaan van Dis (65) en Philip Freriks (67) nog vaak en graag langskomen in alle mogelijke talkshows. Soms krijgen ze zelfs nog een eigen programma op prime time. Dat overkomt Catherine Keyl (65) echt niet meer.

Onderaan het artikel staat een oproep: Hoe verdraagzaam bent u als het gaat om ouder wordende vrouwen? Stuur uw reactie, liefst in maximaal 150 woorden, naar tijd@trouw.nl. Hiervoor heb ik er al 181 gebruikt en dan moet ik nog aan een eigen oordeel beginnen. Cisca, een ervaren schrijfster, heeft er 1909 nodig om haar punt te maken.

Maar goed, ben ik verdraagzaam als het gaat om ouder wordende vrouwen? Ik ga ze zeker niet uit de weg. Jongere vrouwen overigens ook niet. Ik ken al die mannen die Cisca noemt in die zin, dat ik er meteen een gezicht bij 'zag', maar voor Nelleke van der Krogt moest ik even googelen. Ze presenteert 'Tussen kunst en kitsch' en daar kijk ik nooit naar. Catherine Keyl ken ik wel, maar die presenteerde ook programma's buiten mijn interessesfeer. Presenteren vrouwen andere programma's dan mannen? Ligt het daaraan? Het maakt mij niet uit of het NOS-journaal van 20.00 uur gepresenteerd wordt door Sacha de Boer of Rob Trip. Ik kijk liever naar 'Eva Jinek op zondag' dan naar Paul & Witteman. Niet alleen omdat ik haar een aantrekkelijk ogende vrouw vind, maar omdat ze, naar mijn oordeel, minder egotript dan die twee mannen.

En hoe zit het dan in de persoonlijke levenssfeer? Ik ben al weer 16 jaar single. Ik weet redelijk goed hoe Boukje eruit zou zien als ze nog leefde: ik hoef maar naar haar tweelingzus te kijken. Ik denk dat ik haar nog aantrekkelijk zou vinden, omdat ik het verouderingsproces van dag tot dag zou hebben meegemaakt en er zelf ook niet aantrekkelijker op geworden ben. Er zijn vrouwen van mijn leeftijd, ik denk bijvoorbeeld aan oud-collega's, met wie ik nog graag omga. Maar dat geldt ook voor een veel (dertig jaar) jongere vrouw als 'Zuster Klivia'. Ik ben niet op zoek naar een partner van welke leeftijd dan ook. Ik kan het trouwens met mannen van mijn leeftijd net zo goed vinden als met jongere mannen. Wat maakt leeftijd eigenlijk uit en waarom?
x