zaterdag 30 augustus 2008

Geschrokken

VVD-Kamerlid Helma Neppérus is volgens Trouw deze week "hevig geschrokken". Ja, wie niet? Ik heb ook nauwelijks meer een oog dichtgedaan sinds ik las dat Jacqueline Cramer 22 jaar geleden steun betuigde aan het actieblad Bluf! Dat wordt maar gewoon hoogleraar en dat wordt gvd (sorry hoor) ook nog eens minister. In wat voor land leven we eigenlijk? Heeft de AIVD weer eens zitten slapen toen Jan Peter dit kabinet zat te formeren? Had Wouter Bos niet eerst even moeten checken voor hij een randcrimineel voordroeg als minister? Nou moet Ernst & Young nog gaan onderzoeken of Jacqueline wel echt haar naam onder die steunbetuiging heeft gezet, want er staat 'Kramer' i.p.v. 'Cramer'. En ze kan zich niet herinneren dat ze zoiets gedaan heeft. Zitten we ook nog eens met een minister met een slecht geheugen. Waarschijnlijk moet Jacqueline dinsdag al in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven. Als ik mijn zin krijg wordt er een kamerbrede motie van wantrouwen aangenomen.

Ik vraag het nog een keer: In wat voor land leven we eigenlijk? Als ik in de schoenen van Jacqueline stond zou ik het volgende tegen de Tweede Kamer zeggen:
Mevrouw de voorzitter, ik heb toch maar afgezien van dat onderzoek door Ernst & Young. Dat zou weggegooid geld zijn. Ik had gewoon meteen moeten zeggen dat ik me uitstekend herinnerde dat ik voor honderd procent achter die steunbetuiging stond. Sterker nog: ik sta er nog steeds voor de volle honderd procent achter. Ik stond daar achter omdat ik voor persvrijheid was en nog steeds voor persvrijheid ben. Als dat u niet zint, dames en heren, zeg het dan maar, dan laat ik meteen nagaan of het Hare Majesteit uitkomt dat ik vandaag nog even langskom om mijn ontslag aan te bieden. Ik ga nog een stapje verder, mevrouw de voorzitter. Er hoeft hier maar één geachte afgevaardigde de kleinste hint te geven dat ik ooit betrokken zou zijn geweest bij het ondermijnen van de democratische rechtsorde en ik verlaat deze zaal.