zaterdag 5 september 2015

OPGEFOKT

Het Nederlands voetbalelftal heeft donderdag een goede stap gezet in de kwalificatie voor het EK dat volgend jaar van 10 juni t/m 10 juli in Frankrijk wordt gehouden.

Een goede stap? Ze hebben toch verloren van IJsland? Inderdaad, met 0 - 1. Dat vind ik een goede stap. De kans dat Nederland zich kwalificeert voor deelname aan het EK is daardoor weer een stuk kleiner geworden. Als ze erin slagen a.s. zondag van Turkije te verliezen (en dat moet kunnen lukken) kunnen 'we' het echt vergeten. Dan kunnen we een min of meer redelijke maand juni 2016 verwachten.

Natuutlijk, ook al doen 'wij' niet mee, er zullen toch wel aardig wat mensen  naar de tv kijken, want uitgezonden wordt het allemaal toch. Maar het zal iets minder opgefokt zijn. We horen niet voortdurend op de radio dat "We houden van Oranje." De supermarkten komen niet met allerlei plaatjes die we moeten sparen of petjes die we moeten opzetten. Er worden niet hele wijken versierd met oranje en driekleurige vlaggen en waar de buurtbewoners zich en masse bezatten. We hoeven niet naar rapportage's te kijken van massa's Nederlanders die op Franse pleinen hossen. Er zijn geen oeverloze voor- en nabeschouwingen.

Ik vermoed dat ik in die periode weer een week of twee in een naturistische bungalowparkachtige omgeving verkeer. Hopelijk word ik dan niet geconfronteerd met allerlei nationalistisch beschilderde lichamen.