zondag 30 september 2018

SOEP

Water, paneermeel (tarwe-meel, water, suiker, zout, gist, zonnebloemolie, kruidenextract [paprika, kurkuma]), soja-eiwit, koolzaadolie, tarwe-eiwit, scharrelei-eiwitpoeder, mayonaise (zonnebloemolie, azijn, scharrelei-eigeel, mosterdzaad, gejodeerd zout, suiker), tarwemeel, gistextract, citroenvezel, tomatenconcentraat, specerijen (ui, paprika, rode peper, knoflook, komijn, oregano), maïszetmeel, azijn, zout, knoflook.

Meng alle dingen hierboven door elkaar, bewerk het nog wat en wat heb je dan? Jawel, een SCHNITZEL! D.w.z.: een schnitzel voor een carnivoor die vegetariër is geworden, maar toch iets wil eten dat lijkt op een product van dierlijke herkomst.

Ik weet dat vlees eten, nog afgezien van andere mogelijke bezwaren, slecht is voor het milieu. Er gaat wel eens een dag voorbij dat ik geen vlees eet, maar echt vaak gebeurt dat niet. Afgelopen vrijdag heb ik eens zo'n vegetarische schnitzel gegeten. Ik geef direct toe dat ik bevooroordeeld was: ik kon me niet voorstellen dat ik het lekker zou vinden. Nou, dat klopte. Ik vond het vrij smakeloos en ook qua textuur had het, naar mijn oordeel, weinig met een 'echte' schnitzel te maken.

Om lekker vegetarisch en gezond te eten hoef je geen genoegen te nemen met nepartikelen. Gisteren gebruikte ik: olijfolie, prei, water, groentebouillontabletten,verse basilicum, witte kaas en diepvries tuinerwten. Daarvan heb ik in een handomdraai een zeer smakelijke (maaltijd)soep gemaakt. (Zie hier het recept.) Ik had er ook nog een jalapena aan willen toevoegen, maar die had AH gisteren niet in voorraad.

Ik denk dat ik mijn lang sluimerende voornemen om vaker vleesloos te eten, nu maar eens ga realiseren. Ik wordt dus flexitariër. En wat lees ik op de website van AH? De flexitariër is hip! Word ik op mijn ouwe dag toch nog eens hip!