vrijdag 25 oktober 2019

Afvallen

Ik ging het toch wel weer een beetje missen: het dagelijks schrijven van mijn Beggartalk. Vandaag ga ik het hebben over een persoonlijke ervaring. Ik ben veel te zwaar. Ik was al eens behoorlijk wat afgevallen door zeer zeer koolhydraatarm te eten, maar intussen is wat ik toen kwijtraakte al weer terug.

Vorige week ben ik begonnen aan het 5:2 dieet. De Consumentenbond schrijft daarover: Het Vastendieet gaat uit van 2 dagen vasten per week. Op deze dagen krijg je maar heel weinig calorieën binnen. De rest van de week kun je eten zoals je gewend bent. De belofte: afvallen én een betere gezondheid. Voor mij zijn dinsdag en vrijdag vastendagen. Vandaag ben ik dus met de vierde dag bezig.

Vasten is moeilijk. Hoewel de auteurs (van het boek 'Het Vastendieet') dat niet ontkennen, doen ze er ook vrij luchtig over. Ik vind het tot nu toe helemaal niet moeilijk. Per vastendag mag je maximaal 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen. Een ons vis bevat 84 kcal, dus ik 'mag' zo'n 7 ons vis per dag eten of 2,7 ons volkorenbrood, of 5 plakken 48+, jong belegen kaas. Dat vind ik geen vasten, maar gewoon weinig eten. Ik heb tot nu toe drie vastendagen helemaal niets gegeten. Vandaag tot nu toe ook nog niets. Dat klopt niet helemaal: ik krijg een paar calorietjes binnen in de wolkjes melk in mijn thee. 150 ml melk levert 70,5 kcal op. Die paar wolkjes zijn dus te verwaarlozen.

Na de eerste twee vastendagen was ik al 1,5 kilo kwijtgeraakt.  Als het in dat tempo doorgaat zit ik nog vóór de kerst op mijn streefgewicht.