donderdag 28 mei 2015

NEDERLAAG

Ierland is een overwegend rooms-katholiek land. Ik kan me dus wel voorstellen dat de leiding van die kerk het zeer teleurstellend vindt dat een meerderheid van de Ierse bevolking zich bij een referendum uitsprak vóór het homohuwelijk.

De rooms-katholieke kerk is er kennelijk nog steeds niet aan gewend, dat de meerderheid van de wereldbevolking niet christelijk, laat staan rooms-katholiek is. Immers, Trouw laat kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, na de paus de hoogste bestuurder van de rooms-katholieke kerk aan het woord: Vaticaan noemt Iers homohuwelijk 'nederlaag voor mensheid'.

OK, er zijn ook andere christenen en anders- en ongelovigen die tegen homoseksualiteit en dus tegen het homohuwelijk zijn, maar het Vaticaan moet nu toch echt eens ophouden te denken dat het namens de hele wereldbevolking kan spreken.

Net als toen 'iedereen' dacht dat Amerika veranderd was, toen Obama president werd,  dacht 'iedereen' dat de rooks-katholieke kerk veranderd was toen Franciscus paus werd. Het doet me denken aan de titel van het boek van Theodor Plievier: "Der Kaiser ging, - die Generäle blieben." Er is nooit iemand in zijn/haar eentje aan de macht.