vrijdag 17 juli 2020

GLAZENWASSER

Nederlandse prominenten tekenen manifest tegen ‘afrekencultuur’

Dat is een kop in Het Parool. Onder de ongeveer 90  ondertekenaars zijn Ayaan Hirsi Ali, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging, oorlogsfotograaf Teun Voeten, de Vlaamse oud-voorzitter van Amnesty International Willy Laes en entertainer en zangeres Marga Bult. Het manifest is geschreven door Raisa Blommestijn (26), onderzoekster en docent aan de Universiteit Leiden, en collega-promovendus Bart Collard. De maatschappelijke ‘verdeeldheid’ die actiegroepen als Black Lives Matter zouden zaaien, schreeuwt om een reactie, vinden de initiatiefnemers. (...) “We moeten de vrijheid van meningsuiting niet laten kapen door een kleine groep intoleranten,” zeggen ze in De Telegraaf. (...) De maatschappelijke ‘verdeeldheid’ die actiegroepen als Black Lives Matter zouden zaaien, schreeuwt om een reactie, vinden de initiatiefnemers. (...) “Radicale groepen,” staat in de brief, “willen anderen die niet ‘de juiste mening’ voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen”.

Black Lives Matter (BLM) windt er geen doekjes om als het zijn mening geeft over de wijze waarop zwarte mensen door witte mensen gedurende honderden jaren tot op heden discriminered zijn behandeld. Uiteraard roept dat reacties op. Ik heb overigens nergens gehoord of gelezen dat BLM anderen het recht op het geven van hun mening wil ontnemen, noch dat BLM-sympatisanten de vrije meningsuiting willen kapen. (Ik kan me voorstellen dat zoiets wel ergens op de sociale media is voorgekomen, maar die volg ik nu eenmaal niet.) Ik las wel in het AD dat een glazenwasser foto’s van Akwasi's nieuwe koopwoning in een groep op Facebook heeft gedeeld. Het kan natuurlijk heel onschuldig bedoeld zijn, (Ik lap de ramen van BN'ers, kijk maar.), maar het kan ook minder onschuldig zijn. (Nu weet iedereen waar je woont.) In feite stond er: ‘Meneertje Akwasi heeft het zo slecht in Nederland, jullie zouden medelijden moeten hebben met hem’, schreef een man in de groep Glazenwassers United. Hij deelde ook een reeks foto’s van het nieuwe huis van Akwasi. ‘Maar wel een huisje van 500.000 euro kopen die ik vandaag moet opleveren.’

Zou die glazenwasser dezelfde tekst geschreven hebben als hij de ramen had gelapt van de nieuwe woning van Jorik Scholten, beter bekend onder zijn artiestennaam Lil' Kleine?