woensdag 21 juli 2010

Titel

Wie in een Raad van Bestuur zit wil ook iets te besturen hebben. Die wil beslissingen nemen. De leden van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep doen daar enthousiast aan mee.

"Wat heb je vandaag gedaan, pap?"
"De hele dag vergaderd, jongen."
"Waarover dan, pap?"
"Over programmatitels."
"Kun je daarover vergaderen dan?"
"Reken maar! Er zijn publieke omroepen, je weet wel: Vara, Avro, de EO en zo, die bedenken een programma en als ze dat bedacht hebben, bedenken ze er een naam voor die in de gids komt te staan. Anders weten de mensen niet waar ze naar moeten kijken. En nu zijn er publieke omroepen, ik verzin het echt niet, die gebruiken hun eigen naam in die titel. Voorbeeldje: Uitgesproken Vara. Voor een actualiteitenrubriek."
"Nou, dat is toch hartstikke duidelijk voor in de gids?"
"Ja, dat kan wel duidelijk zijn, maar daar gaat het niet om. Het is niet consequent. Stel je nou eens voor dat de ene omroep wel zijn naam in een programmatitel zet en de andere niet. Dan wordt het toch een rotzooitje? Dus ik en de Raad van Bestuur hebben besloten dat de publieke omroepen eenduidig naar de kijkers toe moeten communiceren."
"Gossie, pap. Wat goed! Wat is dat eigenlijk, eenduidig communiceren?"
"Dat leg ik later nog wel eens uit."
"Maar de tv-kijkers, pap, vinden die het belangrijk dat er eenduidig ... eh ... gedingest wordt?"
"Wat is dat nou voor domme vraag? Wat hebben de tv-kijkers daar mee te maken? Die hoeven alleen maar te kijken. Je vader en de andere leden van de Raad van Bestuur lopen zich wel uit de naad om dat hele publieke bestel een beetje goed op orde te houden. Dacht je dat het leuk was een hele dag over programmatitels te vergaderen terwijl de mussen van het dak vallen? Maar we kennen onze verantwoordelijkheid. Zo, en haal jij nou maar een lekker koud pilsje voor pappa uit de koelkast."
"Mamma heeft nog geen boodschappen gedaan. Die had een tennistoernooi, weet je wel? Wil je een glas Roosvicee?"

Lees dit bericht in de Volkskrant.
X