zondag 31 januari 2016

OOST-WEST

Rudyard Kipling schreef ooit: "Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet." Ik moest daaraan denken toen ik een artikel in Het PAROOL las onder de kop Oost vs. West - waar gebeurt hét? Dat gaat dus over Amsterdam-Oost en Amsterdam-West. Met West wordt dan Oud-West bedoeld.

Volgens dat artikel zou er een soort rivaliteit bestaan tussen Oost en West. In Oost gebeurt het, zeggen ze in Oost. Nee hoor, zegt West, dit is de place to be. Waar komt de rivaliteit tussen de stadsdelen Oost en West vandaan? (...) (T)ussen de stadsdelen Oost en West bestaat een rivaliteit die er niet is tussen, zeg, Noord en Zuid. (...) Wetenschappelijk verantwoord is de discussie natuurlijk niet. Het Westkamp voert exact dezelfde argumenten aan die Oost als typerend voor Oost noemt.

Een tijd lang las je voortdurend dat Hét (whatever!) vooral in Noord gebeurde. Als je, zoals ik, een gewone inwoner van Noord bent, merk je daar niets van. Tot Hét behoren dan bepaalde restaurants, of 'culturele' evenmenten, waar de media zich mee bemoeien en waar 'je' geweest moet zijn, d.w.z. gezien moet worden tussen bekende hipsters en dat soort types, zoals 'trendwatchers'. Ene Vincent van Dijk is zo'n trendwatcher. Hij ziet een effect à la De Pijp op de loer liggen: 'West is het nieuwe yuppenparadijs geworden met als gevaar dat de écht hippe mensen, de creatives, er al niet meer willen wonen.'

Dat is geen 'gevaar', dat is juist goed. De Pijp is al onbetaal geworden voor 'gewone mensen'. Ik heb een jaar of tien in De Baarsjes (een deel van Oud-West) gewoond. Een aardige buurt, redelijk dicht bij het centrum. Toen ik daar kwam, in 1998 waren de huizen nog 'goedkoop', vergeleken bij de Pijp. God beware De Baarsjes - en de rest van Oud-West en Oost, voor de invasie van 'de écht hippe mensen'.