zaterdag 9 januari 2010

Perspectief

Het viel me ineens op dat Trouw een overzicht had gemaakt van gebeurtenissen die plaatsvonden in de eerste tien jaar van deze eeuw. Tien jaar geleden hadden de meeste mensen nog nooit gehoord van Osama bin Laden. Toon Hermans leefde nog. En bij politieke moorden in Nederland dacht men aan Balthasar Gerards. Wat gebeurde er nog meer?

Persoonlijk dacht ik niet aan Balthasar Gerards, maar aan de moord op de gebroeders De Witt in 1672. Maar los daarvan: zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan en zelfs met enige zekerheid 'voorspellen' welke opmerkelijke zaken ook nog hebben plaatsgegrepen, maar (nog) niemand zijn opgevallen. Zo lopen er waarschijnlijk al enkele kinderen rond die t.z.t. populaire of verguisde  ministers zullen worden. Wie kon in 1910 vermoeden dat de op 12 april 1902 in Roermond geboren Louis Joseph Maria Beel tot tweemaal toe minister-president van Nederland zou worden en zijn carrière zou beëindigen als vice-voorzitter van de Raad van State? Het is niet bij voorbaat uitgesloten dat in 2054 de Nobelprijs voor de geneeskunde wordt uitgereikt aan een Nederlander die in de afgelopen tien jaar is geboren. Mogelijk vraagt men zich in 2024 in athletiekkringen vertwijfeld af wanneer het inmiddels stokoude record (uit 2009) van Usain Bolt op de 100 meter sprint nou eens verbeterd wordt.

Wat ik maar zeggen wil: wat we nu belangrijk of opmerkelijk vinden zal over enkele decennia wellicht niet meer blijken te zijn dan hooguit een voetnoot bij de vaderlandse of wereldgeschiedenis. We missen nog volledig het perspectief op de zojuist afgelopen tien jaar. Het duurt nog een paar jaar voor we zeker weten of Rita Verdonks 'TON' en Geert Wilders' PVV blijvertjes in de politiek zijn of niet meer dan politieke 'ships that pass in the night'. Er lopen nu kinderen rond van wie in de afgelopen tien jaar een ouder is overleden. Dat zal hun hele leven wellicht meer invloed op ze hebben dan de drieduizend overledenen bij de aanslag op de Twin Towers. Zeg 'Piet de Jong' en 'duikboot' en bij hoeveel procent van de Nederlanders levert dat een herkenbare associatie op?  Vandaag is er ook weer een nieuwe periode van tien jaar aangebroken. Die is morgen weer voorbij.
x

Satire

Jaloers ben ik niet zo snel en dat komt dus ook maar zeer zelden voor. Vanochtend kwam ik heel dicht in de buurt tijdens het lezen van het weblog 'Niets is geheel waar, en zelfs dat niet' van 'gerbie7', hier ook bekend als Gerben. (Hij draagt maandelijks bij aan de Prognose.) In zijn blog van vrijdagavond geeft Gerben een voortreffelijke satire op het zo vaak onzinnige gedachtegoed van de PVV. Lezen!
x