maandag 8 juni 2009

Smullen

Geert Wilders kan weer smullen! Frank Bovenkerk heeft afscheid genomen als hoogleraar criminologie aan de universiteit van Utrecht. Ter gelegenheid daarvan heeft hij volgens de Volkskrant 'absoluut onthullende cijfers' gepubliceerd. Van de Marokkaans-Nederlandse jongemannen in Rotterdam in de leeftijd van 18 tot 24 is bijna 55 procent met de politie in aanraking gekomen op verdenking van een delict. Voor Antilliaanse en Surinaamse Rotterdammers in dezelfde leeftijdscategorie is dat 40 procent, voor Turks-Nederlandse mannen 36, en voor autochtone Rotterdammers 18,4.

Als je nu nog steeds denkt dat Wilders veel te ver gaat als hij roept dat je die Marokkaanse rotjochies door hun knieën moet schieten en vervolgens het land moet uitlazeren, ben je óf heel links, óf ontzettend soft, óf compleet wereldvreemd. Eigenlijk kunnen ze je beter met die jochies meesturen. Kun je die zielenpootjes in hun eigen omgeving vertroetelen.

Waarom dat is weet ik niet, maar de Volkskrant wijdt nog een tweede artikel aan Frank Bovenkerk. Daaruit blijkt dat hij zich keert tegen de 'welhaast onweerstaanbare Nederlandse neiging om de misdaad in de multiculturele samenleving te herleiden tot een etnisch of cultureel probleem'. Hoewel ik geen bal weet van criminologie, wel behoorlijk links ben, misschien ook wel soft, maar in ieder geval mijn hersens wel eens gebruik, heb ik al veel eerder gezegd (misschien wel hier geschreven), dat er geen causaal verband bestaat tussen etniciteit en criminaliteit. Dan zou het immers in Marokko nog heel wat erger moeten zijn dan in Slotervaart of de Amsterdamse Diamantbuurt. Bovenkerk wijst op een werkbezoek van Nederlandse politiemensen en ambtenaren naar Marokko, die daar meteen te horen kregen dat de jongens over wie zij culturele uitleg verlangden, helemaal geen Marokkaanse jongens zijn, maar Nederlandse. 'Die jongens zijn het product van Noord-Europese steden.'

Er is, dacht ik, al eens uitgezocht dat criminaliteit meer voorkomt onder laag- dan onder hoogopgeleiden, meer onder slecht- dan goedverdienenden, meer onder bewoners van achterstandswijken dan van de 'nette' buurten. Dat was al zo voor we de gastarbeiders hierheen haalden omdat we zelf geen zin meer hadden in het vuile werk. Met hun lage lonen konden ze alleen maar huisvesting vinden in wat toch al achterstandswijken waren. We hebben staan toekijken hoe de getto's ontstonden. Ruim veertig jaar geleden kon ik dagelijks constateren dat het enige 'uitje' voor Marokkanen was wat rondhangen in de hal van Amsterdam Centraal, waar ze in ieder geval uit de wind en uit de regen stonden en waar je toen nog voor een kwartje een bekertje slechte koffie uit een automaat kon halen. Ik verkocht ze vanuit de AKO-kiosk een 'timber Marok' voor hun brief naar huis, al mocht ik alleen postzegels verkopen bij de ansichtkaarten die de toeristen naar huis stuurden. Ruim dertig jaar geleden heb ik diverse 'gastarbeiderspensions' in de Haagse Schilderswijk en Transvaalbuurt van binnen mogen bekijken. Als ik een tijdje zo had moeten wonen was ik ook crimineel geworden.

Wilders en zijn volgelingen zullen alleen het eerstgenoemde artikel uit de Volkskrant aanhalen. ("Nou hoor je het eens van een echte criminoloog!") Als ze al toekomen aan het tweede artikel, zullen ze dat naar alle waarschijnlijkheid gezever vinden, zoals ze wel vaker in de door links gedomineerde media tegenkomen.