woensdag 14 januari 2009

Misdaadbestrijding

'Over Geert Wilders wordt verschillend gedacht, maar hij legt de vinger op de zere plek als het gaat om criminaliteit en overlast'. Die stelling werd in een door Trouw georganiseerd onderzoek aan 'het Nederlandse publiek' voorgelegd. Wie waren het daarmee eens?
- 99% van de PVV-stemmers;
- 90% van de (potentiële) TON-stemmers;
- 69% van de VVD-stemmers;
- 55% van de SP-stemmers;
- 50% van de PvdA-stemmers;
- 43% van de D66-stemmers;
- 33% van de GroenLinks-stemmers.
(Let wel: het gaat hier om stemmers op, niet leden van deze partijen.) Trouw vermeldt niet hoe het staat met de stemmers op de christelijke partijen, maar ik denk dat ik rustig mag aannemen dat ook daar meer dan 50% het met de stelling eens zal zijn.

De stelling 'Ik heb geen vertrouwen in de manier waarop de misdaad in Nederland wordt bestreden’ wordt onderschreven door een kleine meerderheid van de PvdA-aanhang (52 procent). Onder de kiezers van VVD (61 procent) en SP (71) is de steun nog wat breder. Al scoren deze drie partijen ook hier weer niet zo hoog als de TON-aanhangers en PVV-kiezers. Van deze groepen schaart respectievelijk 87 en 92 procent zich achter de voorgelegde stelling. Je zou zeggen: waar wachten regering en parlement nog op? Er is een duidelijk maatschappelijk draagvlak voor meer en betere misdaadbestrijding, dus (lijkt mij) voor meer politie, meer cellen, meer officieren van justitie, meer rechters, zwaardere straffen, meer gevangenissen.

Ik weet niet hoe effectief het politionele/justitionele apparaat in de VS is (al zal dat niet veel beroerder zijn dan hier), maar wel dat de bestraffing daar veel zwaarder is. Ik geloof niet dat de misdaad daar minder welig tiert dan hier.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwamen gemiddeld 250 gevallen van moord of doodslag per jaar voor. In 2007 en 2008 kwam dat respectievelijk 143 en 159 maal voor. Ik weet niet of die beduidende afname iets met betere misdaadbestrijding te maken heeft, maar het zou kunnen.

Rijden onder invloed is een misdrijf. Ik zou wel eens onderzocht willen zien hoeveel procent van de voorstanders van betere misdaadbestrijding dit misdrijf daadwerkelijk begaan hebben.

Op de website van het CBS lees ik: "Het risico om in het weekend om het leven gebracht te worden, is een kwart hoger dan in de rest van de week. Voor jongens tussen 15 en 20 jaar is dat risico zelfs 2,5 maal hoger. Kennelijk gaan de populaire uitgaansuren gepaard met meer dodelijk geweld." Zou dat iets met alcoholgebruik te maken kunnen hebben? Hoeveel procent van de voorstanders van betere misdaadbestrijding doet vreselijk zijn best zijn kinderen van excessief alcoholgebruik te weerhouden?

We zijn allemaal tegen misdaad, maar harder rijden dan de maximaal toegestane snelheid moet kunnen af en toe, toch? Natuurlijk, je moet klein beginnen.