zondag 11 maart 2012

Winner

Wie zingt er het mooiste? Wie danst het beste? Wie is de sterkste? Maak daar een tv-programma van en succes (kijkcijfers!) is verzekerd. Je zou haast denken dat ze bij de PvdA daaraan gedacht hebben toen ze op het idee kwamen de nieuwe partijleider niet door een klein clubje ingewijden (de fractie in de Tweede Kamer) maar door alle leden van de partij te laten kiezen. Fractieleden van wie het grote publiek nog nooit gehoord had - Martijn van Dam en Lutz Jacobi - waren van de ene op de andere dag ook BN'ers. In de peilingen van Maurice de Hond won de PvdA in korte tijd vier zetels terug.

Ik heb niet de 'debatten' bijgewoond waarin de vijf kandidaten zich presenteerden, maar uit de berichten daarover trek ik de conclusie dat ze niet echt duidelijk verschillende verhalen vertelden. Het ging dus vooral om de 'presentatie', waar ze nog een schepje bovenop konden doen als ze bij de DWDDrrrrrrrr of Pauw & Witteman aan tafel werden genodigd.

Kunnen we uit deze gang van zaken nog iets leren? Ik denk het wel. Als ze er na een aantal weken vergaderen in het Catshuis niet uit blijken te komen, gaan we geen verkiezingen organiseren, maar komt Matthijs van Nieuwkerk elke zaterdag op prime time met de show 'Hollands next prime minister'. Daaraan vooraf gaan shows, die door de regionale tv-zenders rechtstreeks worden uitgezonden en waarvoor iedere gek zich mag aanmelden. Iedere deelnemer krijgt tien minuten om te vertellen hoe naar zijn/haar idee dit land weer kan worden opgestoten in de vaart der volkeren. De kandidaten die daaruit komen mogen gaan wedijveren met de kandidaten die de diverse partijen hebben aangewezen. Onder leiding van Matthijs geven ze wekelijks een presentatie over een bepaald onderwerp (gulden of Euro, spitsheffing, boerkaverbod en meer van dat soort onderwerpen). Een deskundige jury (politieke journalisten) geeft zijn oordeel en alle kijkers mogen met hun mobieltje een stem uitbrengen. Elke week valt de kandidaat met de minste stemmen af. Als de premier bekend is worden er verkiezingen gehouden. De koningin hoeft geen (in)formateur meer aan te wijzen. De premier 'van het volk' kan meteen zijn kabinet gaan samenstellen.

Je hoort D66 nooit meer over staatkundige hervormingen. Dat heb ik maar even overgenomen.
x