maandag 31 maart 2014

Wapengebruik

Over die overval bij die juwelier in Deurne schrijft Trouw: Justitie weet nog niet wat zich precies heeft afgespeeld bij de overval. Zo is het onduidelijk wie er heeft geschoten, hoe vaak er is geschoten en met welk wapen. In de juwelierszaak lagen een wapen van het juwelierspaar en een wapen van de overvallers. Merkwaardigerwijs weten veel burgers kennelijk precies wat er gebeurd is, bijvoorbeeld dat de overvallers door de vrouw van de juwelier zijn doodgeschoten. Velen zien in haar dan ook een heldin en nemen het justitie bijzonder kwalijk dat zij en haar man gedurende enige tijd zijn vastgehouden en ondervraagd. Trouw schrijft ook over een groepje demonstranten in Eindhoven, die er heel anders over denken: 'Niemand heeft het recht iemand koelbloedig te vermoorden,' zei een van de demonstranten die zegt op te komen voor de belangen van de twee overvallers en de nabestaanden.

Als ik het goed heb was ten minste één van de overvallers iemand met een Maraokkaanse achtergrond. Bij gebeurtenissen als deze kijk ik altijd even op de site van 'geenstijl.nl', waar het 'gesundenes volksempfinden' weer hoogtij viert: in Deurne wordt een juwelier beroofd door tuig. Hij is uiteraard niet de eerste juwelier die beroofd wordt, maar wel de eerste die het op miraculeuze wijze overleefd (sic). Dit in tegenstelling tot het lichtgekleurde tuig dat het loodje legt. Morsdood zijn die twee, maar nog zat levende lotgenoten over om een demonstratie op touw te zetten voor die arme doden die de dood niet verdienden. Het waren zulke lieve jongens. En in een reactie schrijft iemand: Wilders kreeg gelijk, we hebben er nu minder. Een andere reactie: Het riftuig heeft de selectieve verontwaardiging naar het volgende niveau getild. Daarmee zijn ze de besten in waar de linkse horden zo goed in zijn. Dat 'rif' in 'riftuig' verwijst naar het Rifgebergte in Marokko en 'geenstijl' zou 'geenstijl' niet zijn. als er niet verwijtend op 'links' werd gewezen. Dat vindt immers alles prachtig of verdedigbaar wat die "Rifaaapjes" doen.

Van wat er in Deurne gebeurdis weet ik niet meer dan wat er over in de media geschreven en getoond is. Ik weet wel dat het in een rechtstaat volstrekt normaal is dat er door politie/justitie onderzoek gedaan wordt naar wapengebruik met dodelijke afloop. Daarna mag de onafhankelijke rechter bepalen of het wapengebruik gerechtvaardigd was.
x