zaterdag 28 mei 2011

Reclame

Als je niet de gewoonte hebt bij tv-reclames te gaan zappen, ken je die beelden wel: een wanhopige huisvrouw staart met afschuw naar de wasmachineonderdelen die de monteur haar toont. Ze zijn vrijwel verborgen onder een dikke laag kalk. Wat voor middel heeft zij daartegen gebruikt? Ja, zomaar een middel. Het stomme mens had geen Calgon gebruikt, want: "Wasmachines leven langer met Calgon."

Nu weten we allemaal dat reclame niet met een korreltje, maar met heel veel zout genomen moet worden. In de Volkskrant las ik dat het Britse consumentenblad 'Which?' Calgon eens nader heeft onderzocht en wat bleek? Calgon werkt een heel klein beetje misschien, maar het geld dat daarmee kan worden uitgespaard, weegt nooit op tegen de kosten van Calgon. (...) Het blad draaide met twee wasmachines een hoeveelheid wasbeurten die gelijkstaan aan het gemiddelde gebruik in drie jaar, en dat met hard water. In één machine met Calgon, in de andere zonder. De Calgon-machine bleek iets minder kalkafzetting te hebben, maar de afzetting in de Calgon-loze machine was ook verwaarloosbaar, en het zou nog jaren duren voordat die een probleem met kalk zou krijgen. Intussen heeft de Calgongebruiker 340 euro aan dat wondermiddel besteed. Een eventuele reparatie zou 57 euro kosten. (Het gaat hier dus om bedragen in Engeland.)

Er zijn ook tv-reclames die je bang maken met alle bacteriën die zich ophouden in de kalk van je toiletpot. Harpic (bij AH 2,56 euro voor 750 ml) bestrijdt de kalk en dus de bacteriën. Dat kan goedkoper. Ik heb een lege spuitfles van het een of ander gevuld met schoonmaakazijn, die bij AH 0,44 euro per liter kost. Het zuur in de azijn is het middel tegen kalk. Het zal ook het belangrijkste bestanddeel van Harpic zijn. Je betaalt vooral voor het extra geurtje, het kleurtje en de modern vormgegeven fles.

'Vertaal' al die nonsens over Calgon en Harpic naar al die andere verhalen over mooier, glanzender, schoner en probeer dan eens uit te rekenen wat je teveel betaalt. Alleen al aan reclamekosten.

PS
Lees vandaag ook 'Silly Me' met zeer nuttige informatie over ICE. En geef het door!
x