zaterdag 9 oktober 2010

Jongste

Nog een kleine week en Mark Rutte c.s. staan met Onze Hare Majesteit op het bordes. Het wordt een kleiner clubje dan we tot nu toe gewend zijn, want er komen minder ministeries. (We krijgen in totaal zeven bewindslieden minder.) Dat betekent dus dat allerlei werkterreinen herverdeeld moeten moeten worden. Het is me nog niet helemaal duidelijk, maar als ze mij zouden vragen of ik minister wilde worden en als ik zelf mijn ministerie mocht uitkiezen, dan zou ik het wel weten: Immigratie en Asielzaken! Nee, ik zie me echt niet in de heroïsche rol van Don Quichotte die gaat vechten tegen de windmolens die de PVV gebouwd heeft. Het lig veel simpeler: het wordt volgens mij het ministerie waar je het minst te doen hebt.

Vergelijk, qua takenpakket, 'Immigratie en Asielzaken' nou eens met een ander nieuw ministerie waarin ze over Infrastructuur, Ruimtelijke Ordening en Milieu gaan. Volgens mij heb je de komende jaren alleen al aan Milieu je handen vol. Integratie en Volkshuisvesting komen bij Binnenlandse Zaken. Daar ben je ook niet in 38 uur per week mee klaar, lijkt mij.

Immigratie en Asielzaken krijgt niet eens een eigen gebouw. Dat gaat inwonen, las ik in Trouw, bij Binnenlandse zaken. Maar wat krijgt het nou helemaal te doen? Ze leggen alle van toepassing zijnde regeltje van Nederland, de EU en de VN nog eens naast elkaar. Dan vragen ze aan Wilders: wat moet er volgens jou verbeterd ... eh ... ik bedoel: veranderd, worden? Wilders maakt een wensenlijstje. Dat leggen ze voor aan Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Die gaan zitten strepen. Naar goed Haags gebruik komt daar een compromis uit, dat met een krappe meerderheid door de Tweede Kamer komt. Dat moet toch binnen een half jaar te regelen zijn? Daarna is het een kwestie van implementeren, pappen en nathouden.

We krijgen dus 4 ministers en drie staatssecretarissen minder. Dat scheelt aan salariskosten alleen al 4 x 181.000 euro + 3 x 131.000 euro = 1.117.007 euro aan salariskosten. Reken daar nog eens 40% aan andere kosten (pensioenen, reis- en verblijfskosten en zo)  bij, dan zit je al op 1.563.810 euro. En daar blijft het niet bij: 7 secretaresses minder, zeven chauffeurs minder, 7 politiek assistenten minder, sloten koffie, thee en frisdranken minder; er hoeft voor zeven bewindslieden minder gekopieerd te worden. Ja, we letten ook op de kleintjes.

De (CDA-)minister van Immigratie en Asielzaken, Gerd Leers dus, wordt - binnen het kabinet-Rutte - de minst populaire, want hij heeft ruim tijd over om de stukken van de andere ministers goed door te lezen en daar dan in de ministerrad allerlei vervelende vragen over te stellen.

Mark Rutte heeft overigens een kans gemist door er geen 'turboformatie' van te maken. Als hij op 13 augustus jl. op het bordes had gestaan, had hij Ruud Lubbers met één dag verslagen als jongste premier van Nederland ooit. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Hij is al de eerste VVD-premier en de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden. Hoewel: is Rutte nou echt liberaal?
x