dinsdag 11 juli 2017

RENDEMENT

Ik heb er weer een woord bijgeleerd dat (nog?) niet in de Woordenlijst Nederlandse Taal is opgenomen: verkamering: 'Door de lage rentestand kopen steeds meer mensen een pandje om kamers te verhuren', zegt wethouder Jeroen Hateboer (VVD) uit Enschede.' Schrijft de Volkskrant.

Het is in steden met een universiteit voor studenten altijd moeilijk geweest om woonruimte (meestal één kamer en gemeenschappelijk gebruikte keuken, badkamer en toilet) te vinden. Meestal is die woonruimte ook nog behoorlijk duur.

Mensen die nog zoveel spaarcentjes hebben dat ze die rendabel willen en kunnen maken, zetten dat niet meer op  een spaarrekening, want dat levert nauwelijks meer iets op. Ze gaan beleggen. Dat kan in aandelen en obligaties, maar eigentijdser is een huis kopen en dat per kamer verhuren. Voor kamerzoekende studenten kan dat fijn zijn, maar dat geldt niet voor iedereen, met name niet voor omwonenden: Feestjes op doordeweekse dagen tot diep in de nacht, een peloton aan fietsen op de stoep of de permanente aanblik van stapels bierkratten. (...) Als een gezin daardoor het straatbeeld ziet veranderen is dat niet prettig. Die huizen zijn niet ingericht op groepen studenten of Poolse arbeidsmigranten, dus ontstaat er overlast.

Ik zie nog een gevaar: mensen die geld beleggen willen graag een zo hoog mogelijk rendement van dat geld. Hoe hoger de huur (per kamer)  en hoe lager de kosten (voor onderhoud bijvoorbeeld), hoe beter. De Landelijke Studentenvakbond is bang dat het zorgt voor nog meer schaarste.