donderdag 25 juni 2020

WAANZIN

Ik ga niet zeggen dat ik nog steeds alles zie, hoor en lees over wat er in de schrijvende en audiovisuele media over de coronacrisis gemeld wordt, maar ik volg de ontwikkelingen vrij nauwkeurig.

Ik ben niet zo blij met de steeds verder gaande versoepeling van de maatregelen. Ja, de 1,5 meter blijft "cruciaal",  zoals Mark Rutte gisteren zei, maar hoeveel mensen gaan zich daar ook consequent aan houden? Er is zelfs een actiegroep VIRUSWAANZIN, die een petitie heeft opgesteld waarin gevraagd wordt om per per direct een eind te maken aan de opgelegde Lock Down maatregelen.

De actiegroep is een idee van Willem Engel (die oorspronkelijk biowetenschapper was, maar in 2018 in Rotterdam een dance studio begon (De Volkskrant noemt hem "gesjeesd promovendus".)  en Jeroen S.Pels, strafrechtadvocaat. De afgelopen 17 jaar procedeert hij tegen overheden die het niet zo nauw nemen met wet- en regelgeving.

Op de website van VIRUSWAANZIN wordt opgeroepen beeldmateriaal aan te leveren  van het gebeurde tegen het einde van de bijeenkomst, waarin de overgrote meerderheid in liefde en harmonie bijeen was, maar waar 'alsnog een paar duizend mensen kwamen opdagen, die geen afstand hielden en geen mondkapjes droegen. ­Vervolgens stortte een deel van hen zich in een honderdkoppige groepsknuffel, als deden ze een collectieve gooi naar het Guinness World Record voor de Darwin Awards. (Link toegevoegd.) Dat schrijft columniste Karin Spaink in Het Parool, waarin ze uitgebreid aandacht besteedt aan deze actiegroep die zich inmiddels afficheert als politieke organisatie. Van Willem Engels zegt ze dat deze onder meer stelt te ‘vermoeden dat het RIVM onderzoeks­resultaten heeft vervalst en Van Dissel de Tweede Kamer mogelijk onjuist voorlichtte’. Als hij nog wetenschapper zou zijn geweest zou hij geweten hebben  dat vermoedens pas als feiten kunnen worden beschouwd als daarvoor wetenschappelijk bewijs is geleverd.

Volgens Engel is er sprake van massahysterie en zijn we bovendien allang immuun. (...) In de dagvaarding stelt hij dat in Italië ‘naar schatting’ minder dan 300 mensen zijn overleden aan Covid-19, en in Nederland ‘was slechts in 62 gevallen Covid-19 de hoofdoorzaak voor het overlijden’. Als we "allang"immuun zijn zal het RIVM wel weer liegen als het op zijn 'dashboard' laat weten dat eergisteren per 100.000 inwoners er vier positief getest zijn en COVID-19 hebben.

Op het podium zou ook Eva van Zeeland staan. Ze noemt zichzelf ‘truth seeker’ en beloofde de eerste honderd vrouwen die zich niet zouden laten vaccineren tijdens hun zwangerschap een blender ter waarde van bijna 400 euro. (...) Tom Zwitser, de man achter uitgeverij De Blauwe Tijger en geestverwant van Thierry Baudet, beweerde half maart nog dat de overheid veel te weinig deed tegen corona. Volgens hem zag de regering het nieuwe virus als een uitstekende methode ‘om van oude, dure zorgpatiënten af te komen, en om de farmaceutische industrie aan een flinke duit te helpen’. Zwitser riep daarom op tot een ‘totale’ lockdown. Niemand de deur uit!

Niets veranderlijker – of opportunistischer – dan altright, want afgelopen zondag zou diezelfde Tom Zwitser op het podium hebben gestaan bij een demonstratie tegen de lockdown en voor de afschaffing van de 1,5 meterregel.

De kop boven de column lijkt me terecht.

De waanzin van actiegroep Virus Waanzin

Dit staat in Trouw van vandaag te lezen: Het risico op besmetting is voor individuele burgers niet zo groot. Maar als we de anderhalve meter collectief verlaten, is de kans op nieuwe brandhaarden in Nederland reëel. Ik houd me daar maar aan.

Willem Engels komt aan het woord in Trouw: Anderhalve meter afstand houden? 'Nergens voor nodig'. Handen wassen, winkelwagentjes reinigen? 'Volstrekt overbodig'. Maar de wetenschap dan? 'We hebben bewijs dat er in Nature, Science en The Lancet clusters vervalste artikelen in omloop zijn.' Het gaat hier om drie gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Je moet echt heel goed je best doen om hierin een vervalst artikel te plaatsen.