maandag 10 mei 2010

Rechts

Gisteren, bij het lezen van de digitale Trouw, bleek ik het op een punt faliekant oneens te zijn met de SP, terwijl ik mij op datzelfde punt in het gezelschap  bevind van 80% van de PVV-stemmers en van ongeveer de helft van de VVD-stemmers. Ik zal er geen prijsvraag van maken: met die rechtse stemmers vind ik dat er best een van onze publieke tv-netten mag verdwijnen. Ik vermoed wel dat mijn motivering een andere is. (Voor PVV-stemmers zijn alle drie de publieke netten links, dus fout.)

De tv hoeft wat mij betreft niet uitsluitend kunst, cultuur en informatie te bieden. Er mag best wat lichte ontspannende kost geboden worden. Ik vind trouwens een goed informatief programma ook ontspannend in de zin van 'afleidend van de dagelijkse beslommeringen'. Ik kijk elke dag wel even of de tv mij 's avonds iets te bieden heeft. (Overdag kijk ik hoogstens naar live-uitzendingen van iets actueels.) Ik begrijp ook wel dat het tv-aanbod niet precies aansluit bij mijn smaak en zo'n elitaire smaak heb ik nou ook weer niet: in mijn boekenkast tref je 'literatuur' aan, maar ook thrillers, horror en gewoon leuke verhalen zonder enige pretentie. Qua films kijk ik liever naar een western dan naar een film waarvan de diepere achtergrond alleen aangevoeld wordt door geharde filmhuisbezoekers. Maar ik krijg toch steeds weer de indruk dat onze publieke netten veel van hetzelfde in de aanbieding hebben. Van veel programma's zie ik ook de informatieve of ontspannende waarde niet. Hoeveel Nederlanders maken nu serieus plannen een huis in een ander Europees land te kopen? Voor wie is dus de programmaserie 'Droomhuis gezocht' (vanavond bij MAX) interessant? Krijgt de gemiddelde tv-kijker meer begrip voor daklozen door het programma 'Stinkend rijk en dakloos'?

We hebben in Nederland 7 commerciële netten die weinig anders dan verstrooiing bieden. Wie 'zo maar wat' wil zien komt dus voldoende aan zijn trekken. Met twee publieke netten is er voldoende mogelijkheid om kunst, cultuur en informatie aan te bieden en ook nog ontspanning van enig niveau. En we zouden het bijna vergeten: voordat de tv bestond waren we niet echt van al die dingen verstoken. Er worden nog steeds boeken, kranten, week- en maandbladen gedrukt. Daar haal je heel wat uit, ook ontspanning.
x