zaterdag 6 december 2014

Ophef

Het leidde tot enige ophef in de media: een interview met Diederik Samsom  in de Telegraaf. Dat interview volgde op nogal onverwachte uitspraken van Diederik via de radio over proefboringen naar schaliegas in in ons land. Kort daarna komt er bij deze krant een telefoontje binnen van de woordvoerder van Samsom. Of er gelegenheid is om langs te komen bij Diederik. Even later ontvangt een breed lachende Samsom, een van de architecten van Rutte II, twee verslaggevers. Hij is alleen in zijn werkkamer, waar hij naar eigen zeggen vandaag maar ’enkele minuten’ is bezig geweest met het dossier schaliegas. Toch is dat de reden van het gesprek. Waar de PvdA eerst nog proefboringen opperde voor het winnen van deze energiebron, maakt Samsom ineens bekend dat schaliegas ’volstrekt onnodig’ is. „De PvdA vindt dat we dit niet gaan doen op basis van de kennis die ik over dit onderwerp heb.” (...) Wanneer Samsom gevraagd wordt of zijn heldere standpunt met de provinciale verkiezingen te maken heeft, slaat de vlam onherroepelijk in de pan. „Verkiezingen hebben er geen MOER mee te maken!” briest hij.

De komende maanden heeft zo'n beetje elke uitspraak van zo'n beetje elke politicus iets te maken met de verkiezingen die in maart gehouden worden, zeker de uitspraken van politieke leiders. Ergens tegen zijn kan winst opleveren, dat heeft Diederik wel gezien bij de SP. „Ik ben OOK maar een mens. Ik ga iedere dag naar mijn werk om het land BETER te maken!” Dat is bewonderenswaardig, zeker, maar om daar ineens een punt van te maken als het om schaliegas gaat. Als sociaaldemocraat had hij zich beter kunnen profileren op het gebied van, ik noem maar eens wat, de ZORG.

Met zijn standpunt over schaliegas loopt Diederik coalitiepartner VVD behoorlijk voor de voeten. Niks mis mee, maar dat had hij beter kunnen doen toen het over de participatiemaatschappij ging.