dinsdag 27 juli 2010

Zwart

Het Italiaanse weekblad 'Panorama' heeft met behulp van een 'lokhomo' laten zien dat diverse priesters zich in het Romeinse uitgaanscircuit gedragen op een wijze die men binnen het nabije Vaticaan niet op prijs stelt. Ze frequenteren sauna’s, gaybars en discotheken met het doel mannen op te pikken. (...) RomaSette, de onlinekrant van het bisdom van Rome is woedend. Het artikel is 'alleen maar bedoeld om een schandaal te veroorzaken en om alle priesters zwart te maken'. Dat staat in de Volkskrant die over het artikel in 'Panorama' bericht. Ja, en?

Zonder enig onderzoek te doen durf ik rustig te beweren dat waar ook ter wereld priesters, of ze nou hetero, homo of allebei zijn, in het uitgaanscircuit, maar ook daarbuiten van tijd tot tijd doen wat ze beloofd hadden nooit te zullen doen. Ze verschillen daarin niet van alle andere mensen die hun partner beloofd hadden monogaam te zullen zijn, maar die belofte wel eens breken. Ik heb geen undercoverjournalist nodig om erachter te komen dat men binnen alle beroepsgroepen het wel eens wat minder nauw neemt met de seksuele moraal. Het schijnt een algemeen menselijke eigenschap te zijn af en toe welk regeltje dan ook aan de laars te lappen. Dat kun je vervelend vinden, maar zolang er niemand schade mee berokkend wordt, is het op zijn hoogst interessant voor direct betrokkenen.

De redactie van die onlinekrant van het bisdom Rome wist net zo goed als ik dat er priesters zijn die zich om andere dan missionaire redenen in het uitgaanscircuit storten. Die redactie bestaat waarschijnlijk uit struisvogels: waar niet over geschreven wordt bestaat niet. Zo zijn jarenlang wél schadelijke seksuele activiteiten van priesters sub rosa gebleven. De redactie van 'Panorama' zal niet het idee gehad hebben iets wereldschokkends ontdekt te hebben. Ze wilden geen priesters zwart maken, dat is immers water naar de zee dragen. Ze wilden gewoon een sappig artikel. Het is tenslotte komkommertijd.
X