maandag 18 juli 2011

Gelijk

Ben ik vóór gelijke behandeling behandeling van mannen en vrouwen? Nou, reken maar! Dus als ik in een kroeg aan de bar zit en de vrouw naast mij krijgt een drankje aangeboden door de barman of -vrouw, heb ik ook recht op een gratis drankje. Als ik daar beleefd op wijs, maar het wordt mij geweigerd, maak ik er meteen een 'zaak' van bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Nee, natuurlijk doe ik dat niet! Maar nu heb je in Valkenswaard café 'Old Dutch'. Daar was vrijdag de 'vrouwvriendelijke vrijdag'. Vrouwelijke bezoekers kregen gratis vijf consumptiebonnen die tussen 22.00 en 24.00 uur besteed konden worden. Kregen, want iemand was zo jaloers en werd daar zo principieel van dat hij echt naar de CGB gestapt is. Ik neem tenminste aan dat Het PAROOL het niet verzonnen heeft. Ware ik lid van de CGB geweest, dan zou ik gezegd hebben: "Voorzitter, met dit soort flauwekulklachten wens ik mij niet bezig te houden. Daarvoor is deze commissie, dacht ik, niet ingesteld." De CGB heeft de klacht wél behandeld en de klager kreeg gelijk. Niet dat hij ook vijf consumptiebonnen kreeg, het café mag ze niet meer alleen aan vrouwen geven. Dat zal niet gebeuren, neem ik aan.

Nu weet ik ook wel dat die 'vrouwvriendelijke vrijdag' met bijbehorende  consumptiebonnen gewoon een reclamestunt was, tenzij Valkenswaard de vrouwonvriendelijkste horeca van Nederland heeft, of de 'Old Dutch' alleen bezocht wordt door 'male chauvinist pigs'. Misschien was het geen klager, maar een klaagster, die gebukt gaat onder een hypertrofie van gelijkheidsgevoelens.

In Het PAROOL las ik ook dat de Reguliersdwarstraat in Amsterdam binnenkort weer in zijn oude glorie hersteld is. Dat betekent dat er weer voornamelijk uitgaansgelegenheden voor homo's zullen zijn. Burgervader Eberhard van der Laan gaat ter gelegenheid daarvan zelfs iets officieels doen, dus qua gelijkheid zal het allemaal wel in orde zijn. Ik ga niet naar de CGB, maar ik voel me er toch wat ongemakkelijk bij.
x