zaterdag 30 mei 2015

PALEIS

Zo zag het Paleis voor de Volksvlijt aan het Frederiksplein in Amsterdam eruit. Het was een 'onbrandbaar' gebouw, dat nochtans in 1929 afbrandde. Wat overbleef was de 'Galerij':
De Galerij bestond uit drie haaks op elkaar staande delen die om een soort plantsoen stonden. In mijn jeugd ben ik er veel geweest. Er waren woningen en wat onduidelijke (vond ik) winkels in gevestigd. Er hing, nog altijd: volgens mij, een wat mysterieuze sfeer.

Op de plaats van de Galerij kwam later het gebouw van De Nederlandsche Bank (DNB):
Ik ben bepaald niet de enige die dit een van de lelijkste gebouwen van Amsterdam vindt. Ik las dan ook met enige plezier de volgende kop in Het PAROOL: Roep om nieuw Paleis voor Volksvlijt, maar DNB wil niet verhuizen. (...) Eberhard van der Laan zei 17 mei in het programma De IJzeren Eeuw (...) dat het gebouw van De Nederlandsche Bank 'een verschrikkelijk gebouw is', en dat heel veel mensen wel voelen voor iets dat met Volksvlijt te maken heeft.

Ik weet niet precies wat ik onder Volksvlijt moet verstaan (Kleien? Figuurzagen? Macrameeën?) Het Paleis was gebouwd als tentoonstellingsgebouw. Het maakt mij niet uit wat er komt, als het maar niet zo spuuglelijk is als het gebouw van DNB. En als we KLaas Knot c.s. maar zo gek kunnen krijgen naar de Zuidas te verhuizen. Dan moet je nog hopen dat de Welstandscommissie er niet opnieuw in slaagt iets lelijks toch goed te keuren. Ik wijs er nog maar even op dat ze dat afschuwelijke Ibishotel naast Amsterdam Centraal ook goedgekeurd hebben.