dinsdag 20 maart 2012

Excuses

Je leest wel eens van die berichten over streng islamitische landen, waar dieven bestraft worden met het afhakken van een hand. Dat vinden we dan achterlijk en barbaars, en terecht. Maar ik zou niet graag de mensen de kost geven die vinden dat de meest passende straf voor Robert M, of voor welke pedoseksueel dan ook, castratie is.  We vinden het nog steeds afschuwelijk dat in nazi-Duitsland artsen experimenten uitvoerden op mensen. Inmiddels is bekend geworden dat in een nog niet eens zo ver verleden homofielen werden 'genezen' door ze te castreren. Dat gebeurde ook met mannen met een verstandelijke handicap, want stel je voor dat die zich gingen voortplanten. Het zou me niet verbazen als nu nog verstandelijk gehandicapte vrouwen, zonder dat ze daarover goed zijn voorgelicht, dagelijks 'de pil' slikken.

Er wordt nu nog een relatie gelegd tussen gedwongen castratie en praktijken in instellingen van rooms-katholieke signatuur, maar volgens een artikel in Trouw gebeurde het ook in niet-katholieke instellingen: Artsen van Nederlandse tbr-klinieken waren vaak groot voorstander van castratie (...). 'Zij stonden ook voor een onmogelijke opgave. De inrichtingen waren overvol. Van behandeling was eigenlijk geen sprake. Bovendien stonden de artsen onder druk om elk jaar een flink percentage patiënten te ontslaan, zodat er ruimte was voor nieuwe delinquenten.' Als het zo uitkomt zijn we pragmatisch genoeg onze moraal aan te passen. Er zijn nog aardig wat zich beschaafd noemende mensen, ook in ons land,  die de meest ultieme ingreep in het leven van een ander, de doodstraf, een gepaste handelwijze vinden.

Er wordt al weer geroepen om een parlementair onderzoek, misschien zelfs een parlementaire enquête,  naar castratiepraktijken. Daar zal dan uit blijken dat de overheid ervan afwist, ze mogelijk zelfs bevorderde of toestond. Moet onze huidige overheid dan ook nog eens zijn excuses gaan aanbieden? Zijn we er dan klaar mee?
x