maandag 14 oktober 2013

Houdbaar

Hoe lang is melk houdbaar? Ik koop af en toe een halve liter. Ik drink nooit een glas of beker van het spul. Ik gebruik het alleen in de thee. Die drink op Engelse wijze. Ik haal geen theezakje voor één kopje even snel door een glas heet water. Ik laat een theezakje voor een hele pot gedurende enkele minuten in een flinke mok hangen. Zo krijg je een lekkere, sterke bak.

Als je thee lang laat trekken, komen er tannines vrij die een nadelig effect op de smaak hebben. Die tannines worden gebonden door de kalk in de melk. Vandaar dus. Nu is het vreemde dat ik soms wel een week met een halve liter doe, maar dat het ook voorkomt dat de melk al na een dag of drie geschift is. Waar ligt dat nou aan? Ik verander nooit iets aan de temperatuur. Verspreiden ander zaken in de koelkast stofjes die een bedervende werking op melk hebben en zo ja, wat zijn die stofjes en waardoor worden ze verspreid? Wie weet dat?
x