woensdag 11 maart 2015

VERHUIZEN

Jan Nagel heeft al heel lang geen nieuwe partij opgericht, maar hij moet/wil natuurlijk wel weer eens in het nieuws komen. Dus heeft hij iets nieuws bedacht. Waarom zou je het bestaande complex van de Tweede Kamer gaan renoveren? Vorige maand werd bekend - schrijft Het PAROOL - dat het Tweede Kamercomplex vanaf 2018 grondig moet worden gerenoveerd. Deze verbouwing gaat minimaal 5 en maximaal 13 jaar duren. Een goede aanleiding om eens te kijken of het parlement en de ministeries niet naar de hoofdstad moeten verkassen, vindt Nagel. Nederland hoort, samen met onder meer Benin, Tanzania en Bolivia, bij het selecte groepje landen waar de regering niet in de hoofdstad zetelt. Nagel bedacht dus dat niet alleen de Tweede Kamer, maar ook de Eerste, de Raad van State en alle ministeries naar Amsterdam zouden moeten verhuizen, meer specifiek naar een nieuw eiland in het IJmeer, in de buurt van IJburg.

Ik zou nog wat verder gaan dan Jan Nagel. Haal ook de woning van de Koning naar dat eiland, de Hoge Raad, de SER, de Nationale Ombudsman, toezichthouden organen (zoals de Autoriteit Financiële Markten, de Voedsel en Warenautoriteit), het RIVM, het KNMI, de AIVD en noem maar op wat een nationaal tintje of taak heeft.

Dat krijg je natuurlijk niet allemaal op een eiland. Maal dus het Markermeer leeg. Voeg die nieuwe polder bij de gemeente Amsterdam en vestig daar al die nationale instellingen. Een aardige naam voor het nieuwe stadsdeel heb ik al: Bureaucratia.