zondag 29 mei 2011

Museum

In 2005 was de Tweede Kamer heel duidelijk: in onzekere tijden, waarin veel Nederlanders de band met hun geschiedenis bijna verloren zijn, is een nationaal historisch museum hard nodig. Dat zei Erik Schilp, een van de directeuren van het Nationaal Historisch Museum (NHM), tegen de Volkskrant.

We hadden al een tijdje niets over het NHM gehoord. Het zou in Arnhem komen; eerst naast het Nederlands Openluchtmuseum, toen vlakbij de Rijn, toen toch weer bij het Openluchtmuseum. Vervolgens bleek dat een ondergrondse parkeergarage 60 miljoen euro zou kosten, 10 miljoen meer dan voor het hele museum begroot was.

Nu zit het NHM in de Zuiderkerk in Amsterdam, maar het oog viel op paleis Soestdijk, dat al een tijdje leeg staat. Dat zou 100 miljoen euro gaan kosten, het dubbele dus van het oorspronkelijke bedrag. Nu vinden Schilp en zijn collega Valentijn Byvanck het nogal omineus dat ze uit 'Den Haag' niets horen over dat nieuwe plan. Het lijkt me nogal duidelijk: Forget it, boys!

Moet ik nou in deze "onzekere tijden" teleurgesteld zijn? Ik denk dat ik aardig wat meer van onze nationale geschiedenis weet dan de gemiddelde Nederlander (die canon zat al in mijn kop voor hij bedacht was), maar om nou te zeggen dat ik een band met die geschiedenis heb: nee! Ik betwijfel ook of zo'n band mij tot enige troost zou zijn in deze onzekere tijden. Hebben mensen in deze onzekere tijden geld over voor de toegangsprijs (bij het Rijksmuseum betaal je 12,50 euro), de reis er naartoe en nog een enkele versnapering voor jou, je partner en de kinderen? Bij een pretpark ben je nog veel meer kwijt, maar in ieder geval vinden de kinderen dat leuk.

In het artikel in de Volkskrant komt nog een andere optie ter sprake: een digitaal NHM. Dat scheelt in ieder geval een parkeergarage.
x