maandag 29 juli 2013

Onderdanig

Ik had gisteren naar het 'Filosofenkwintet' gekeken op Nederland 1 en bleef nog even hangen. Dus zag ik 'Op Avontuur'. Dat ging over Nederlandse mannen die bij een bureau hier in Nederland aan de hand van videobanden een vrouw in de Filipijnen zoeken. Ze zoeken er een paar uit en gaan vervolgens naar de Filipijnen om kennis met ze te maken en, als alles volgens plan verloopt, een definitieve keuze te maken. Je mag van een Filipijnse vrouw niet verwachten dat ze Nederlands spreekt, dus je zou verwachten dat zo'n Nederlandse man redelijk Engels spreekt. Een van die mannen duidde kaas aan als "Cheers" en een goed gesprek zat er verder ook niet in.

Waarom gaat iemand helemaal naar de Filipijnen om een vrouw te vinden? Je zou zeggen dat Nederlandse datingsites ruim voldoende mogelijkheden bieden en je kan ook nog altijd lid van een tennisclub worden. Maar ja, Nederlandse vrouwen zijn "geëmancipeerd, materialistisch en carrièrejagend". Aziatische vrouwen zijn "veel onderdaniger". Dat blijkt. Een van die vrouwen wil in Nederland graag werken voor haar eigen inkomen "als het van hem mag".

Wat zijn we toch een vooruitstrevend volkje. Als de vrouwen hier te zelfstandig zijn en niet gewoon naar je willen luisteren, dan ga je toch in een ver buitenland zoeken. Daar zien ze er ook nog wat exotisch uit en je bent een stuk welvarender dan de mannen die ze in hun dagelijkse omgeving tegenkomen. Dat is ook een pluspunt. Dan worden ze al gauw gek op je.