dinsdag 11 augustus 2020

STRAATJE

'Meer' (het zelfstandig naamwoord) is een het-woord. We spreken dus van HET Naardermeer, HET IJsselmeer en ga zo maar door. Er is, bij mijn weten, één uitzondering. In het Amsterdamse Bos bevindt zich ook een neer, dat door Amsterdammers sinds mensenheugenis DE Nieuwe Meer wordt genoemd. De ANWB heeft zich aangepast. Rond Amsterdam zie je verkeersborden met de tekst "Knooppunt De nieuwe Meer".

Het kan ook andersom. Iedereen kent de bloemenmarkt, die van Munt tot Koningsplein de kade in beslag neemt. Voor iedereen is dat DE Singel, maar niet voor Amsterdammers. Voor hun is het HET Singel.

Als we het hebben over de Singelgracht, dan hebben we het niet over het water waaraan de Bloemenmarkt ligt. De Singelgracht vormt de buitenring van de grachtengordel. De kaden ernaast heten in volgorde van Oost naar West Mauritskade, Stadhouderskade en Nassaukade.

Aan de Nassaukade staan het Rijksmuseum en de Heineken Experience. In mijn jonge jaren was dat nog de Heineken brouwerij, maar bier wordt er al in geen jaren meer gebrouwen. Als je het bierbrouwen echt in werking wil zien, kun je naar de brouwerij in Zoeterwoude gaan. Ik ben daar een keer geweest in het kader van het 'Uitje' van het werk. Ik vond er geen bal aan. Lat staan dat ik het ervaren heb als een experience.

Los daarvan, vlakbij de Heineken Experience vind je een heel kort straatje. Vraag een willekeurige Amsterdam waar de Nieuwe Vijzelstraat is en zhij zal je wat glazig aankijken. De Vijzelstraat, ja die kent zhij, die loop van Munt naar Prinsengracht. De Vijzelgracht , die kent zhij ook wel, die loopt van Prinsengracht naar ... Weteringsschans. Denkt zhij, maar die loopt van de Vijzelstraat tot de brug over de Lijnbaansgracht. Van die gracht loopt de Nieuwe Vijzelstraat naar de Weteringsschans, ongeveer 30 m lang.