vrijdag 3 juni 2011

Geslacht

Wordt het een jongen of een meisje? Dat is een bekende vraag na de aankondiging dat er een nieuw wereldburgertje op komst is. Er zijn toekomstige ouders die het zelf niet willen weten. "Als het maar gezond is." Andere weten het wel, maar houden het geheim tot de bevalling heeft plaatsgevonden.

Wat het ook wordt, ouders die zich daar druk over maken zullen zich bij de opvoeding afvragen of ze hun kind een geslachtspecifieke opvoeding geven of niet. Dus als een jongetje jarig is krijgt het een speelgoedauto, een meisje krijgt een pop. Of niet, of juist andersom. Het jongetje wordt geleerd 'flink' te zijn, het meisje mag wel een traantje laten. Of niet.

Er zijn ouders die zich niet aan de traditionele rolpatronen wensen te houden. Maar ja, je hebt oma's en opa's, ooms en tantes, vrienden of buren die daar niet zo mee zitten. Dus krijgt het kind toch weer allerlei, in de ogen van de ouders: verkeerde, signalen. Een Canadees ouderpaar heeft daar wat op gevonden: niemand, zelfs de grootouders niet, krijgt te horen wat het geslacht van Storm, zo heet het kind, is. Op de website van de Toronto Star is  het bericht daarover het meest bekeken onlinebericht ooit. Het is een 'hot item' in talkshows.

Over zo'n bericht kan ik uren nadenken en ik zou er zeer veel woorden aan kunnen wijden. Ik doe het maar niet.
x