donderdag 26 november 2015

NAAMSWIJZIGING

Als ik in een treinstation in Londen ben en ik wil naar het vliegveld, dan zoek ik naar een trein naar Heathrow. In Brussel zoek ik naar een trein naar Zaventem. In Stockholm naar Arlanda, In Parijs naar Charles de Gaulle. Ik weet ook gewoon uit mijn hoofd de naam van het internationale vliegveld van Moskou: Sheremetyevo (Шеремeтьево; dat Russich heb ik opgezocht).

Ben ik nou zo slim dat ik de namen van die vliegvelden uit mijn hoofd weet? Bij NS en ProRail denken ze van wel, want wat lees ik Het PAROOL?

Het station op nationale luchthaven Schiphol ondergaat op 13 december een naamswijziging. Prorail en de Nederlandse Spoorwegen hebben samen besloten het treinstation vanaf dan Schiphol Airport te noemen.

De voornaamste reden van de naamswijziging is om het internationale reizigers makkelijker te maken. De buitenlandse bezoeker weet op deze manier sneller dan het om de luchthaven gaat.

NS en ProRail gaan er dus vanuit dat buitenlanders te stom zijn om te onthouden dat ze bij aankomst in Nederland op Schiphol zijn aangekomen en, mochten zij daar niet zijn aangekomen, echt geen moeite zullen doen erachter te komen hoe dat vliegveld in de buurt van Amsterdam heet. Ze gaan zoeken, bijv. bij Google, naar 'Amsterdam Airport' en komen dan uiteraard bij Schiphol terecht. Als ze bij NS en ProRail nog even doorgedacht hadden, zou station Schiphol m.i.v. 13 december Amsterdam Airport heten. Domme Nederlanders komen er na een tijdje wel achter dat daarmee Schiphol bedoeld wordt.