maandag 20 december 2010

Middelpuntzoekend

Sap wil vergaand samenwerken met D66 en PvdA
Van het verschijnsel fusie is ze ’zeker niet vies', maar een dergelijke combinatie vergt een langjarig proces, stelde ze desgevraagd.
Dat zei Jolande Sap, de nieuwe leider van GroenLinks, volgens Trouw, afgelopen zaterdag in 'Nieuwsuur'.

Stel nu eens dat over een jaar of wat zo'n fusie er inderdaad komt. Ik geef die partij maar even de voorlopige naam PDG (gewoon de initialen van die drie partijen). De PDG zal ietsje liberaler dan de VVD zijn, ietsje linkser dan de PvdA en wat minder groen dan GroenLinks. Uitgaande van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer zou zo'n PDG met 50 zetels de grootste partij zijn. Samen met VVD en CDA vormen ze dan samen 'het grote midden' van de Nederlandse politiek, 102 van de 150 zetels. Toekomstige coalities zouden bestaan uit combinaties van steeds twee van deze partijen, met af en toe wellicht wat (gedoog)steun van een partij ter linker- of rechterzijde.

Nederland is een land van compromissen. Daar ben ik helemaal niet tegen. Maar voor een politiek compromis heb je eerst duidelijke politieke standpunten nodig. In een PDG zijn al diverse standpunten tot een compromis samengebracht, dat dicht tegen het midden aanschurkt. Na verkiezingen wordt er alleen nog over de marges onderhandeld. De (dan voormalige) GroenLinksers zullen eindelijk (een deel van de) regeringsmacht hebben en mogen meehelpen het compromis tussen de standpunten van VVD of CDA en hun reeds eerder verwaterde standpunten uit te voeren. Wellicht is dat voor deze en gene een wekend perspectief.

Jolande Sap heeft duidelijk gezegd dat zij het beleid van Femke Halsema voortzet. In de top van GroenLinks wordt dus al langer nagedacht over dat niet vieze verschijnsel. Als ik nu lid was van GroenLinks zou ik me eens diepgaand gaan bezinnen.
x