woensdag 31 december 2008

Uniform

Jaren lang beschouwde Israël de PLO als een terreurorganisatie, waarmee niet onderhandeld kon worden. Uiteindelijk werd onder internationale druk toch lang en moeizaam gepraat. Dat leidde tot een akkoord en zelfs tot een Nobelprijs voor de Vrede.

Hamas was in zijn beginperiode vooral een groepering die zich toelegde op de verbetering van de maatschappelijke positie van de Palestijnen in de de door Israël bezette gebieden door middel van o.a. onderwijs en gezondheidszorg. Hij werd zelfs heimelijk door Israël gesteund als tegenkracht van de PLO. In 2005 won Hamas bij algemeen als redelijk democratisch beschouwde verkiezingen de absolute meerderheid in het Palestijnse parlement. Dat was niet de bedoeling van Israël, de VS en de EU. Israëliërs mochten zich nog steeds als kolonist in de bezette gebieden vestigen, maar gewapend verzet daartegen was terreur en met terroristen wordt niet gepraat.

Ik ben er falikant tegen dat verzet wordt gevoerd door het plegen van bomaanslagen waarbij veel onschuldige mensen omkomen. Ik ben falikant tegen raketaanvallen op burgerdoelen vanuit Gaza op Israël. Ik ben falikant tegen het beschieten van een universiteit in Gaza door het Israëlische leger. Ik ben falikant tegen het door Israël bijna volledig van de buitenwereld afsluiten van Gaza, een stuk grond dat net iets groter is dan twee maal de landoppervlakte van Texel, maar waar anderhalf miljoen mensen leven, onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Zo houd je een kweekvijver van fanatisme en terreur in stand.

De PLO was ooit uit op de vernietiging van de staat Israël, totdat Yasser Arafat de hand schudde met Shimon Peres en Yitzhak Rabin (die niet door een Palestijn, maar door een fanatieke landgenoot werd vermoord). Israël, de VS en de EU hebben in 2005 een unieke kans op toenadering laten liggen toen ze categorisch weigerden zelfs maar met Hamas te praten toen deze de parlementsverkiezingen won en een Palestijnse Autoriteit vormde. Nu staat het Israëlische leger weer paraat om nog meer dood en verderf te zaaien in Gaza, als wraak voor raketaanvallen. De 'stand' was volgens het NOS-journaal van gisteravond 20.00 uur: 4 dode Israëliërs, 370 dode Palestijnen.

Als je mensen een geweer geeft, in een tank zet of vanuit een vliegtuig raketten laat afschieten op niet of nauwelijks beschermde doelen, moet je niet vergeten ze een uniform te laten aantrekken. Dan zijn het militairen die een operatie uitvoeren. Zonder uniform zou je ze misschien kunnen verwarren met terroristen.