woensdag 31 mei 2017

SERIE

Voor velen werd gisteren een lang gekoesterde wens vervuld: op Netflix kwam het vijfde seizoen van de serie 'Hous of Cards' beschikbaar. In de media werd veelvuldig de vergelijking gemaakt tussen de fictieve president Frank Underwood en de echte Donald Trump. Lijken die echt op elkaar?

Op 8 maart 2016 schreef ik hier het volgende: "In mijn boekenkast staan zo'n zeventig boeken over Amerikaanse politiek en geschiedenis. Daaronder bevinden zich vier dikke delen (er komt nog een vijfde deel) van een biografie van Lyndon B. Johnson, de opvolger van John F. Kennedy. (The Years of Lyndon Johnson van Robert Caro.) De boeken beschrijven gedetailleerd en uitvoerig de wijze waarop Johnson politiek bedreef. Als je daaruit de indruk krijgt dat politiek een smerig spelletje is, althans voor sommige politici is, dan zit je niet ver van de waarheid.

Ik heb de eerste drie seizoenen van 'House of Cards' gezien en was zeer geboeid. Tijdens het kijken bedacht ik vaak dat de serie leek op een verfilming van, dan wel 'gebaseerd was op' die biografie van Johnson. Ik ben eens gaan googelen en kwam zo op de 'creator' van de serie, Beau Willimon, een schrijver voor toneel en film. In een artikel van Wikipedia las ik: In interviews during the writing and filming of season 2 showrunner Beau Willimon said he had drawn inspiration for the series from a variety of sources including Robert Caro's The Years of Lyndon Johnson."

Lijkt Trump op Underwood/Johnson? Ik zou haast zeggen: 'Mocht ie willen.' Trump is een zakenman die presidentje speelt en dat doet hij niet geweldig. Underwood is, net als zijn evenbeeld Johnson, een doorgewinterd politicus, die geen middel schuwt om zijn doelen te bereiken. John F. Kennedy en Richard Nixon, om er nog maar een paar te noemen, waren trouwens niet veel beter.

Van de ideeën die Trump erop nahoudt worden we hier niet vrolijk. We moeten maar blij wezen dat hij niet de politieke ervaring van de fictieve Frank Underwood heeft. Pas dan zouden we ons echt zorgen moeten gaan maken.