zondag 3 april 2016

VERLIEFD

Thierry Baudet is een van de initiatiefnemers van het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne. Hij is tegen de EU (tegen alle supranationale instanties) want hij is vóór de 'natiestaat'. Hij is zelfs gepromoveerd op een proefschrift onder de titel 'De Aanval op de Natiestaat'. Trouw heeft Baudet een tijdje gevolgd tijdens bijeenkomsten waar hij pleitte voor het stemmen tegen het Associatieverdrag.

Baudet heeft zijn linkse vooroordelen achter zich moeten laten, zegt hij. Veel intenties van dit beleid zijn goed, maar de aanpak deugt volgens hem niet. In zijn hart blijf hij links, maar Baudet is de laatste jaren uitgekomen bij de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. "Zijn populariteit stelt mij gerust. Ik ben het in bijna alles met hem eens." Trouwens: Baudet is óók verliefd op Donald Trump.

Baudet heeft geen hoge pet op van de mensen die wij in ons parlement en gemeenteraden kiezen. Ik twijfel aan de capaciteiten van onze parlementariërs en gemeenteraadsleden. Zij zijn niet de beste mensen. Je zal mij niet horen zeggen dat we in die vertegenwoordigende organen uitsluitend genieën tegenkomen. Voordat hij als minister van Veiligheid en Justitie mocht stuntelen was Van der Steur ook lid van de Tweede Kamer. Waarom denkt Baudet eigenlijk dat degenen die het a.s. woensdag met hem eens blijken te zijn wel over de capaciteiten beslissen om een weloverwoge oordeel over het verdrag te tegeven?

Ik durf niet te zeggen dat ik Baudet ken. Ik heb zijn proefschrift en andere publicaties niet gelezen. Maar eerlijk gezegd twijfel ik behoorlijk aan het oordeelsvermogen van een man zich op zijn gemak voelt bij het gedachtegoed van Geert Wilders en Donald Trump.