zaterdag 17 april 2010

Spirit

Gisteravond op Nederland 3: 'Ranking the Stars', met Paul de Leeuw.

Vanavond op Nederland 1'X De Leeuw' met Paul de Leeuw.

Morgenavond op Nederland 1: 'De Leeuw op zondag!' met Paul de Leeuw.

Het behoeft geen betoog dat onder het Nederlandse publiek een immense behoefte bestaat aan programma's met Paul de Leeuw. Een weekendavond zonder deze rasentertainer die een kleine drie uur weet te vullen met komische humor om te lachen is - laten we dat nou maar eens hardop zeggen - een verloren avond. Ik durf het nog wel wat scherper te stellen: in deze moeilijke tijden (Bezuinigingen! Neerstortende presidenten! Aardbevingen! Aswolken!) is er meer dan ooit behoefte aan een stukje ontspanning, een beetje afleiding, even iets luchtigs. Het wordt hoog tijd dat Paul de Leeuw, alle publieke omroepen en alle netmanagers hun verantwoordelijkheid nemen en de handen ineen slaan. Er mag geen avond meer voorbij gaan waarop Paul de Leeuw niet te zien is.

Laat nou niemand zeggen: "Maar we hebben toch ook Bananasplit?" Dat wordt gepresenteerd door Frans Bauer! Of all people! Die is misschien als schoonzoon nog enigszins te pruimen, maar als ik hem zie, moet ik meteen aan mijn energierekening denken en daar wordt ik ook niet vrolijk van. En wanneer zenden ze Bananasplit uit? Uitgerekend op dezelfde avond en direct voorafgaand aan 'De Leeuw op zondag!' Is er dan geen netmanager die even nadenkt en op het simpele idee van 'Paul op maandag!' komt? OK, Frans Bauer kan een zondagavond in zijn eentje niet helemaal vrolijk maken, maar het is nog altijd beter dan 'Paul Rosenmöller en het hart van Afrika'. Wanneer heb jij voor het laatst een ontspannend programma over Afrika gezien?

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of je kunt tussen half acht en acht uur 's avonds kijken naar wat er zich allemaal afspeelt in de spreekkamer van een huisarts, in een polikliniek, of in een operatiekamer. Ja, dan kun je alle ellende van het NOS Journaal er nog wel even bij nemen. Gaat in één moeite door. Is het nou echt teveel gevraagd ons dagelijks te wapenen voor dat journaal met 'De zoveelste X De Leeuw'? Hieronder een (voorlopig) ontwerp voor een logo dat de 'spirit' van het programma treffend, dacht ik, weergeeft.