woensdag 3 februari 2010

Vegetarisch

Toen ik nog naar (de middelbare) school ging, kreeg ik van mijn moeder voor tussen de middag boterhammen mee. Dat gold ook voor vrijwel alle klasgenoten. Dat is allemaal wat anders geworden. Scholen verschaffen tegenwoordig ook maaltijden. Maar ja, dat heeft weer een probleem opgeleverd: sommige scholieren mogen vanwege hun geloof alleen voedsel tot zich nemen dat 'halal' is, d.w.z. voldoet aan de islamitische spijswetten. Varkensvlees is helemaal uit den boze, vlees van een rund of schaap mag alleen als dat rund of schaap ritueel geslacht is. Dat is niet echt nieuw, want sinds mensenheugenis volgen orthodoxe joden in ons land vrijwel identieke spijswetten. Nu zijn er veel meer islamieten dan joden en er wordt veel meer op school gegeten. Voor scholen is het lastig twee soorten maaltijden aan te bieden: 'gewoon' en halal. Dus wat doen ze? Ze bieden alleen halal aan. Geen kind merkt het verschil, al zal het een enkele slimmerik misschien opvallen dat ze op school nooit een karbonaadje te eten te krijgen en dat er ook geen broodje ham te krijgen is.

Ouders weten natuurlijk wel wat er zoal te eten wordt aangeboden op school. En als ze daar zelf niet aan dachten zorgt de PVV, bijvoorbeeld in Almere, waar ze aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet, er wel voor dat ze tot de conclusie dat de kinderen een groot onrecht wordt aangedaan. Die kunnen immers niet kiezen tussen een karbonaadje en een biefstuk tartaar. Ze moeten met hun islamitische klasgenoten de tartaar mee-eten die afkomstig is van een naar alle waarschijnlijkheid zonder verdoving op rituele wijze geslachte koe. Daar moet je ook als bevorderaar van dierenwelzijn tegen zijn.

De oplossing ligt natuurlijk voor de hand: op scholen wordt nog uitsluitend vegetarisch voedsel aangeboden. Hele volksstammen zijn daar stokoud mee geworden, dus kwaad kan het zeker niet. Vlees eten is toch al om ecologische en economische redenen eigenlijk heel onverstandig. Kan Marianne Thieme daarover niet wat vragen stellen aan de bewindslieden van onderwijs en van landbouw?

Het voordeel van alleen vegetarische maaltijden aanbieden is, dat ook andere partijen - ik denk met name aan de VVD - daartegen zullen fulmineren. Je verbreedt de discussie en niet alle aandacht gaat weer naar de PVV. De Partij voor de Dieren kan ook weer eens scoren en ik vermoed dat vegetarisch eten ook nog eens goedkoper is, wat met name 'links' zal aanspreken. Ik zie hier een rol weggelegd voor het links-liberale D66, dat met het volgende  compromisvoorstel komt: drie dagen vegetarisch, op vrijdag vis en op één dag vlees van rund of schaap dat onder volledige verdoving ritueel geslacht is. En dan niet meer zeuren over gebrek aan keuzevrijheid. Per slot van rekening kunnen de kinderen ook niet hun eigen leerkrachten, leermiddelen en medeleerlingen uitkiezen.
x