maandag 28 oktober 2019

FOUT

Het Parool schrijft over een tentoonstelling in het Haagse (boeken)Museum Meermanno. Daar is momenteel een tentoonstelling te zien onder de titel "Foute Boeken?". . (...) “We hebben een vraagteken achter de titel gezet, omdat we zelf niet oordelen. Dat is aan de lezer. Hopelijk zwengelt de tentoon­stelling de discussie aan.” De tentoonstelling gaat Over boeken en ideeën die ooit – misschien – de gedachten van die tijd weergaven, maar nu botsen met de nieuwe mores in de samen­leving: ze zijn racistisch, seksistisch, rolpatroon bevestigend of simpelweg ideologische propaganda. (...) Een school in Barcelona verwijderde recent Roodkapje en Doornroosje uit de eigen bieb omdat de boeken ‘te stereotiep en seksistisch zijn’.

De Bijbel is net zo homofoob als de Koran. Zullen we ze allebei maar tot de foute boeken rekenen en ze verbieden? Zet erbij het Rode Boekje van Mao, Mein Kampf van Adolf Hitler en The Origin of Species van Darwin en je hebt misschien wel de vijf meest betwiste boeken ooit, in ieder geval enkele van de meest gelezen boeken ooit.

Er zijn ongetwijfeld mensen die boeken met iets-istische of iets-fobe inhoud misschien nog niet willen verbieden, maar ze als het effe kan buiten het bereik van  het grote publiek of bepaalde doelgroepen willen houden. Dus houdt Jip den Janneke uit de basisschoolbibliotheek. De rolpatronen, ze kloppen ­gewoon niet meer. Mama staat in de keuken, papa rookt een sigaar en leest de krant.

Tegenstanders zullen naar verwachting  aanvoeren dat je rekening moet houden met 'de geest van die tijd', Dat moeten ze niet te hard en te veel doen, want voor je het weet gaan die 'correcte' denkers voor je het weet complete periodes uit de geschiedenis wissen. "Gouden eeuw" is nu al 'fout'.

Ik weet voldoende van onze geschiedenis om te weten wat 'we' allemaal fout gedaan hebben: de slavernij in Suriname, het koloniale stelsel in Indonesië. Maar ik ben daarvoor niert alsnog (mede)verantwoordelijk.


xxx