zondag 9 oktober 2016

VERLEDEN

Laat me beginnen met duidelijk te stellen dat ik bepaald niet trots ben op 'ons' koloniale verleden. Ik zit niet te wachten op de terugkeer van die goeie, ouwe VOC-mentaliteit. Maar er is een tijd geweest dat namen uit dat verleden met de nodige trots werden verleend aan straten, lanen en pleinen in onze steden en dorpen. Ik kan me overigens niet voorstellen dat veel Nederlanders die, terwijl ze door de Coentunnel rijden, met enige trots denken aan Jan Pieterzoon Coen, de vierde en meest bekende gouverneur-generaal van de VOC. Er zijn zullen overigens ook weinig Nederlanders van een andere dan Nederlandse afkomst zijn, die bij het rijden door de Coentunnel getroffen worden door onaangename gedachten aan discriminatie. Toch wil, las ik in Trouw, de politieke bewefing DENK de Nederlandse straatnamen op de schop. Partijlid Farid Azarkan presenteerde donderdagavond, bij het televisieprogramma Pauw een 'ketenaanpak discriminatie'. (...) Denk wil in ieder geval namen uit het Nederlandse koloniale verleden schrappen. Zo zullen de Coentunnel en de Piet Heintunnel anders gaan heten. Jeroen Pauw en Gerard Spong suggereerden in de uitzending dat ook straatnamen vernoemd naar mensen als Michiel de Ruyter of generaal Spoor op de schop moeten.

Hoeveel Nederlandse Nederlanders zullen als ze onverhoeds door de Generaal Spoorstraat of -laan rijden direct denken aan de politionele acties in toenmalig Nederlands Indië? De Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Nederlanders die hier geboren zijn en hebben schoolgegaan weten net zo veel (oftewel net zo weinig) over generaal Spoor, dus hoe erg is het voor hen met de naam van die generaal geconfronteerd te worden?

Piet Hein en Michiel de Ruyter zijn bekend als zeehelden. Alleen zij die zich wat verder in de vaderlandse geschiedenis hebben verdiept (en hoeveel zijn dat er nu?) weten dat die mannen zich niet altijd correct hebben gedragen t.o.v. de uit Afrika afkomstige of aldaar wonende bevolking. Als ik Turkse Nederlanders op stang zou willen jagen (quod non) begin ik niet over Piet Hein of Michiel de Ruyter, maar over de Armeense genocide.

Ik zeg het nog maar eens: ik ben er helemaal voor dingen uit onze samenleving te verwijderen die bij anderen tot ergernis of gevoelens van gedicrimineerd worden leiden, dus schaf die Zwarte Piet maar af. Maar zullen we het niet gaan overdrijven? Ik kan ook nog wel wat bedenken. Ik heb al op de lagere school (zo heette vroeger de basisschool) geleerd dat Don Fadrique Álvarez de Toledo (hier beter bekend als Don Frederik, zoon van de bekendere Hertog van Alva) als commandant van de Spaanse infanterie tijdens de 80-jarige oorlog hier, in naam van de Spaanse koning, behoorlijk heeft huisgehouden en velen heeft vermoord in o.a. Mechelen, Zutphen en Naarden. We mogen ook de Spaanse Furie niet vergeten. Maar toch wordt van mij verwacht dat ik bij bepaalde gelegenheden meezing dat ik de Koning van Spanje altijd geëerd heb. O, moet ik dat wat anders zien? Nou, ik zing mooi niet mee!