zaterdag 28 september 2013

Warm

Het is voor de zoveelste keer vastgesteld: de opwarming van het klimaat hebben we voor een belangrijk deel aan ons zelf te wijten. Het gaat alleen niet zo snel als we eerst dachten. Ik denk dat we ons daarom ook niet zo veel zorgen maken. Als de zomer volgend jaar pakweg twee graden warmer is dan die van dit jaar dan zou het ons waarschijnlijk wel opvallen. Maar het is pas aan het eind van deze eeuw twee graden warmer en mogelijk vijf graden. Wie dan leeft, wie dan zorgt, is zo'n beetje de houding van de meesten van ons, al zijn er mensen die vinden dat we het onze (achter)kleinkinderen niet kunnen aandoen..

Dankzij mijn leeftijd heb ik het voordeel dat ik echt niet ga meemaken dat het zeewater over onze duinen en dijken heen komt. Ik heb ook geen nageslacht voor wie ik me nu vast verantwoordelijk zou moeten voelen. Ik heb geen auto, maar ik maak me zelf niet wijs dat ik dus niet bijdraag aan de uitstoot van broeikasgassen. De dingen die ik aanschaf en gebruik, waaronder mijn voedsel, worden in het algemeen niet op klimaatvriendelijke wijze geproduceerd. Ik ben vóór het gebruik van wind- en zonne-energie, maar ik ga er niet de straat voor op, zoals ik vroeger deed tegen de kernenergie.

Ik denk dat ons klimaat warmere en koudere perioden kent en dat we nu weer in een toenemend warmere periode zitten. De ijstijd is niet verdwenen omdat wij vuurtjes zaten te stoken. Ik denk wel dat wij het proces van opwarming versnellen door het produceren van broeikasgassen. Ik vrees dat 'we' er pas iets aan gaan doen als het water ons letterlijk aan de lippen staat. We gaan eerst een aantal jaren genieten van het feit dat we voor een vakantie aan een zonnig strand gewoon in Nederland kunnen blijven, als ons plekje tenminste niet wordt ingenomen door Oost-Europeanen die massaal naar onze stranden komen.
x