zondag 12 februari 2017

STRATEGIE

Wat moet je doen om te voorkomen dat Geert Wilders de volgende minister-president wordt? Dat lijkt me  simpel: niet op de PVV stemmen op 15 maart. Maar als ik de Volksrant moet geloven zijn er veel kiezers die het minder simpel zien dan ik. Veel D66-, CDA- en GroenLinks-stemmers overwegen op 15 maart de overstap naar de VVD te maken. Om Geert Wilders te dwarsbomen. Strategisch stemmen noemen ze dat.

De cijfers bevestigen dat de VVD kans maakt met de strategie om Rutte te positioneren als de man die de zorgen van de Wilders-aanhang begrijpt. Er is een tijd geweest dat Rutte dat zo goed begreep, dat hij bereid was de steun van Wilders voor zijn kabinet te accepteren.

Rutte heeft nog steeds niet gezegd dat hij niet met Wilders gaat regeren. Hij heeft gezegd dat de kans daarop nul is. Na de verkiezingen zou hij zo maar eens tot de conclusie kunnen komen dat de kansen gekeerd zijn. Dan kunnen al die strategische kiezers roepen dat 'de politiek' hen niet begrijpt. Begrijpen zij de politiek wel?